- W misce umieścić masło i mieszać za pomocą trzepaczki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać mascarpone i mieszać do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z cukrem, aż uzyska się gęstą pianę. Połączyć jajka z masą mascarpone i delikatnie wymieszać.
- Przygotować kawę espresso i wymieszać ją z likierem amaretto.
- Na dno naczynia do pieczenia wyłożyć połowę biszkoptów, skropić je kawą z amaretto i posypać połową masy mascarpone z jajkami.
- Na wierzch położyć drugą połowę biszkoptów, skropić je kawą i posypać resztą masy mascarpone z jajkami.
- Tiramisu schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
- Przed podaniem posypać tiramisu kakao.
Pomysły na świąteczne praliny i trufle – słodkie inspiracje na prezenty DIY
Zastanawiasz się, jak zaskoczyć bliskich wyjątkowym...