Zarówno kokos, jak i kakao mają wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu jest to bardzo smaczna przekąska lub deser.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób, poprawiają krążenie krwi i łagodzą stres. Przeciwutleniacze pomagają również zachować szczupłą sylwetkę, ponieważ zmniejszają łaknienie i przyspieszają metabolizm.
Kakao poprawia również przepływ krwi, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zakrzepów i chorób serca.
Przepis na deser z wiórkami kokosowymi w czekoladzie
Kokos jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, które spożywane z umiarem mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Ten przepis pozwoli Ci wykorzystać to, co najlepsze z obu światów – dekadencki deser czekoladowy w zdrowej odsłonie. Czego będziesz potrzebować:
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 3 łyżki stołowe kakao w proszku
- ½ szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki stołowe oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
- ½ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia: W dużej misce wymieszaj rozdrobniony kokos z kakao w proszku i syropem klonowym. W małym rondelku podgrzej olej kokosowy na małym ogniu. Gdy olej się rozpuści, wlej go do mieszanki kakao i dobrze wymieszaj. Wymieszaj z solą. Wyłóż masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostaw do schłodzenia w lodówce przez około 1 godzinę. Gdy klastry stwardnieją, pokrój ciemną czekoladę w kostkę i wymieszaj z klastrami. Smacznego!