Granita truskawkowo-rabarbarowa – orzeźwienie w upalne dni

Redakcja

22 listopada, 2023
Granita to włoski deser lodowy, który powstaje w wyniku zamrożenia płynnej bazy o dużej zawartości cukru. Cukier zapobiega nadmiernemu wzrostowi kryształków lodu i sprawia, że deser ma gładką i puszystą konsystencję. Płynną bazą jest zwykle prosty syrop (cukier i woda) lub sok owocowy. Można eksperymentować z innymi płynami, takimi jak kawa lub śmietanka, aby stworzyć własną wersję domowej granity.

Z czym podawać granitę owocową?

Granita truskawkowo-rabarbarowa to orzeźwiający letni deser, który można podawać samodzielnie lub z dodatkiem lodów waniliowych albo bitej śmietany. Można też eksperymentować z innymi kombinacjami. Na przykład, można przygotować granitę malinowo-rabarbarową lub wiśniowo-rabarbarową. Najlepsze w robieniu własnej granity jest to, że jest to bardzo łatwe i można ją przyrządzić zgodnie z własnymi upodobaniami – można zdecydować, czy ma być słodka czy kwaśna. Połączenie go z lodami waniliowymi to świetny pomysł. Lody waniliowe mają przyjemnie kremową konsystencję, która będzie dobrze współgrać z chrupiącą strukturą rabarbaru. Granita truskawkowo-rabarbarowa to także doskonały deser dla dzieci, ponieważ jest bardzo łatwa do zjedzenia. Można ją również podawać na naleśnikach. Dzieci będą zachwycone!

Polecane: