Peruwiański przysmak – babka pomarańczowa

Redakcja

18 listopada, 2023
Pomarańcza to wszechstronny smak, który dobrze komponuje się z wieloma różnymi potrawami. Od deserów po pikantne dania, owoc ten może dodać do każdego posiłku odrobinę słodyczy lub cierpkości. Babka pomarańczowa to pyszny deser, w którego nadzieniu wykorzystuje się właśnie te owoce. W tym przepisie wykorzystano także kilka innych składników, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie, takich jak pełne ziarna zbóż i cynamon. Pomarańcza nadaje temu południowoamerykańskiemu ciastu słodki i pikantny smak, a także wiele korzyści zdrowotnych. Istnieje wiele powodów, aby kochać ten pyszny owoc – od zwiększania poziomu serotoniny po zmniejszanie ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory. Babka pomarańczowa to tradycyjne peruwiańskie ciasto o słodkim, cytrusowym smaku. Ten przepis zawiera skórkę pomarańczową, która nadaje mu nieco inny charakter. Peruwiański chlebek pomarańczowy jest często podawany na śniadanie, ale jest również pyszny, gdy podaje się go z dżemem lub konfiturami.

Przepis na peruwiańską babkę pomarańczową

Pomarańcza i kardamon stanowią idealną parę, a w tym przepisie można się przekonać, jak dobrze ze sobą współgrają, tworząc pyszny deser. Kardamon jest od wieków używany zarówno jako przyprawa, jak i ze względu na swoje właściwości lecznicze. Stosowano go w celu wspomagania trawienia, zmniejszania stresu oraz zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy jest także znanym środkiem przeciwstarzeniowym. Ze względu na wysokie stężenie beta-karotenu w pomarańczach, przepis ten jest doskonałym sposobem na zwiększenie spożycia tej niezbędnej witaminy.

Polecane: