Mandarynki to małe, pozbawione pestek pomarańcze o grubej skórce. Mają słodki smak i są bogate w witaminę C. Mandarynki są często spożywane w chłodne dni, ponieważ uważa się, że wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z kaszlem i przeziębieniem. Dżem z mandarynek to pyszny sposób na przechowywanie tego owocu i delektowanie się nim przez cały rok. Z podanego przepisu wychodzi około 5 filiżanek dżemu. Składniki i przyrządy:
- 10 mandarynek, obranych i pokrojonych na kawałki
- 1 szklanka białego cukru
- 1 opakowanie suchej pektyny
- Sitko
- Łyżka do mieszania
- Słoiki na dżem
Wartości odżywcze: mandarynki są bogate w witaminę C, miedź, potas, kwas foliowy i witaminę A. Szczegółowe informacje o krokach: Obierz mandarynki i posiekaj je. Wypełnij mandarynkami duży garnek. Napełnij go wodą, tylko tyle, aby przykryć mandarynki. Gotuj mandarynki przez 10-15 minut. Odcedź mandarynki i pozostaw do ostygnięcia. Gdy ostygną, włożyć je do dużej miski i wymieszać z cukrem. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia dodać pektynę do mieszanki mandarynek i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna, przecedzić ją. Napełnić słoik mieszanką mandarynkową. Pozostaw 3 cm wolnej przestrzeni na górze słoika.