Tarta z warzywami z kozim serem, pomidorami i cukinią

przez Natasza w dniu 7 stycznia 2014 · 0 odpowiedzi

 

tartawarz

Po skandalicznym, bożonarodzeniowym obżarstwie nastał czas dietetycznego stycznia. Przynajmniej w ten sposób możemy uspokoić nasze wyrzuty sumienia i pozbyć się chociaż jednej nadprogramowej fałdki. Co pawda ja, w myśl tego postanowienia, zeżarłam wczoraj całkiem sporą paczkę karmelowych toffi, ale tylko dlatego, że patrzyły na mnie zalotnie z kuchennej szafki. Dzisiaj zatem, na przeprosiny mojego żołądka, upiekłam tartę warzywną z kozim serem, cukinią i pomidorami.

- Czy to jest tarta, której nie jadł mój kolega, bo pilnował myszy? – upewnił się Filip.

To jest dokładnie ta tarta. Upiekłam ją kiedyś na urodziny syna koleżanki. Niestety nie dane mu było jej zjeść, bo w tym czasie miał inne, poważniejsze zadanie. Otóż zdawało mu się, że do domu wbiegła mysz. W tym celu wdział kalosze (żeby mysz nie wlazła mu do buta), kurtkę i rękawiczki oraz plastikową dzidę, która miała obronić go przed ewentualnym atakiem gryzonia. Na nic zdały się nasze prośby, by najpierw coś zjadł i nabrał sił do walki. Kolega Filipa usiadł w progu domu, zamarł w bezruchu i oczekiwał na pojawienie się myszy, która – według jego rozumowania – skoro weszła, na pewno za jakiś czas będzie chciała również wyjść. Po godzinie, wsparty na dzidzie – zasnął.

Tartę zostawiliśmy mu na kolację.

tartawarz1

Na tartę warzywną potrzebujemy:

Na ciasto:

  • póltorej szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 1 żółtko
  • szczyptę soli

Na farsz:

  • cukinię pokrojoną na plasterki
  • cebulę pokrojoną w piórka
  • 1-2 pomidory pokrojone na plasterki
  • 100 g koziego lub owczego białego sera
  • oliwę z oliwek
  • pieprz, sól
  • 1 jajko
  • pół szklanki chudej śmietany

Zagniatamy składniki na ciasto, rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim okrągłą formę do pieczenia. Na spód wysypujemy kulki ceramiczne lub fasolę i podpiekamy ciasto około 15 minut w 180 stopniach (góra/dół). W tym czasie robimy farsz. Na oliwie podduszamy cebulę oraz cukinię. Pomidory kroimy w plastry, Na podpieczone ciasto wykładamy wszystkie składniki i posypujemy pokruszonym serem. Całość zalewamy śmietaną z rozbełatnym jajkiem i doprawiamy pieprzem oraz solą. Tartę pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

tartawarz2

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: