Curry warzywne z mlekiem kokosowym i ananasem

przez Natasza w dniu 22 stycznia 2014 · 6 odpowiedzi

 

potrawkakokos1

Wymyślanie obiadów może być bardzo męczące. Najłtawiej bowiem kupić kawał mięcha i cisnąć nim na środek patelni. Ale ponieważ mięso wypadałoby ograniczyć, zwłaszcza dzieciom,  należy znaleźć tzw. obiady zastępcze. I tu pojawia się problem. Jedno dziecię je tuńczyka, drugie łososia. Jedno uwielbia szpinak, drugie nim gardzi bardziej niż zdechłą myszą. Jedno zeżre każdą ilość ryżu, drugie nawet na ryż nie spojrzy. Poszukiwanie kompromisów zwykle kończy się zakupem  kurczaka. Ale nie tym razem. Niech same ustalą co lubią (oboje!), byle było w tym jakieś warzywo, zero mięsa, a samo danie wymagało niewiele roboty.

Po odrzuceniu papryki, brokułów, szpinaku i brukselki, padło hasło kalafior.

- Może być – uznali oboje.

- A mleko kokosowe lubicie? – pytam.

Kokos skojarzył im się pozytywnie z kokosowymi pralinkami, więc kiwnęli zgodnie głowami.

- Ananas?

- Ja świeży! – woła Olga.

- Ja z puszki! – dodaje Filip.

- To kupię świeży, ale go ugotuję, wtedy smakuje jak ten z puszki, a wy oboje macie wyrazić zachwyt i wdzięczność, że pogodziłam jedno z drugim – powiedziałam im zanim zaczęliby protestować.

No i doszliśmy tym samym do warzywnego curry z kalafiorem i ananasem. Reszty składników nie uzgadniałam, bo nie skończylibyśmy do wieczora. Jest szansa, że się nie zorientują. Do curry serwujemy kuskus, tzatziki oraz tortillę.

potrawkakokos2

Na najlepsze warzywne curry potrzebujemy:

  • połowę kalafiora (ok. 300 g)
  • pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego, którego wydrążamy i kroimy w kostkę
  • puszkę ciecierzycy
  • 2 duże pomidory
  • 4 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżkę świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 łyżkę nasion kozieradki
  • łyżeczkę curry
  • łyżeczkę kurkumy lub odrobina szafranu
  • puszkę mleka kokosowego
  • 1 cytrynę
  • sól, pieprz
  • pęczek pieruszki lub kolendry

A dodatkowo:

  • szklankę kaszy kuskus
  • jogurt grecki
  • ogórek, czosnek
  • gotowe tortille

 potrawkakokos3

Kalafiora kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju. Dodajemy kozieradkę, curry, kurkumę, czosnek, imbir oraz pokrojoną na plasterki cebulę i całość przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w ósemki pomidory, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ciecierzycę oraz ananas i wyciśnięty sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem i solą, przykrywamy garnek i całość doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Kuskus zalewamy gorącą wodą z odrobiną soli. Tzatziki przygotowujemy z jogurtu, utartego ogórka oraz wyciśniętego ząbka czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Torille podgrzewamy w piekarniku, serwujemy z sosem tzaziki. Gotowe curry posypujemy natką pietruszki lub kolendry.

potrawkakokos

 

 

 

 

{ 6 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Ola Wilczek Styczeń 22, 2014 o 11:40 am

Chętnie wypróbuję przepis – ile można robić curry z kurczakiem ;)

Odpowiedz

Natasza Styczeń 22, 2014 o 2:57 pm

:-) Jest absolutnie pyszne, a moje potwory nawet nie zauważyły, że przemyciłam ciecierzycę :-)

Odpowiedz

kasia Styczeń 22, 2014 o 10:53 pm

i jak zawijasz to w placek? niedoświadczona z torillą Puka

Odpowiedz

Natasza Styczeń 25, 2014 o 4:42 pm

NIe, tego nie zawijam, jest zbyt rzadkie. Tortillę smarujesz sosem tzatziki i moczysz sobie w tej potrawce :-)

Odpowiedz

Let's get healthy Luty 13, 2015 o 2:05 pm

Uwielbiam połączenia curry i mleczka kokosowego. Ale nie jestem przekonana czy kalafior będzie pasował… Można go zastąpić np. brokułami? :)

Odpowiedz

Natasza Luty 16, 2015 o 11:27 am

Można spokojnie. Ja kiedyś zrobiłam z brukselką i też było pyszne!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: