Bakłażany zapiekane z boczniakami – na Wielkanoc

przez Monika w dniu 2 kwietnia 2014 · 3 odpowiedzi

bakłażany z boczniakami

Telefon. Mama Krystyna. Drżący głos. Tak bardzo drżący, że zapomniałam oddychać.

- Monika…

- Jejku! Co się stało?! Dobrze się czujesz?

- Tak, nie o to chodzi. Czy Wasza książka jest już cała wydrukowana? – prawie łkała. – Jest duży problem…

Duży plus problem równa się katastrofa. Może w środku zamiast zdjęć dzieci przez przypadek dostało się moje w kostiumie kąpielowym z czasów wagowej „świetności”!? Nie, wszystkie wyrzuciłam. Zatem może Krystyna doczytała, że użyłam słowa „seks”? Eee, no przecież mam dzieci, to chyba już nie temat tabu. W takim razie na pewno przez pomyłkę dodałam do przepisu jakiś składnik, o którym właśnie się Krystyna dowiedziała, że to badziewie wyżera wnętrzności. Mamo! Mów!

- Literówka… No straszny wstyd kochanie. Znalazłam. I co teraz!? - Wreszcie oddech. Spokojny! Głęboki.

- Mamo. Tylko jedna? To świetnie. Ja nie czytałam dotąd książki, w której by nie było literówki. To się zdarza, mimo korekty, mimo kilku par oczu. Po prostu. Ze spokojem.

- Na pewno? I nie trzeba drukować jeszcze raz? I to nie wstyd dać taką książkę w prezencie? No dobra, to podrzuć mi 5 sztuk. Będę miała na prezenty! Albo 10 mi przywieź, bo jeszcze sąsiadki. O rety! Wielkanoc! Ile tego masz?!

W ten sposób mama przypomniała mi o zbliżających się świętach. Czas zatem na kuchenne testy. Chcieliście coś pysznego zamiast kiełbachy? Co powiecie na bakłażany z boczniakami?

Bakłażany zapiekane z boczniakami

bakłażany z boczniakami2- 2 bakłażany

- 2 małe tacki boczniaków

- 3 ząbki czosnku

- olej rzepakowy

- natka pietruszki i czosnek niedźwiedzi

- 40 g sera, żółtego lub pleśniowego

- rukola

Bakłażany kroimy na plastry (piętki zostawiamy). Solimy je i odkładamy na 10 minut. Następnie pojawiające się kropelki ścieramy ręcznikiem papierowym. Plastry smarujemy delikatnie olejem, układamy na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 10 minut – temp. 180 st. C.

W tym czasie na łyżeczce oleju smażymy (ale na niezbyt mocnym ogniu) czosnek i kapelusze boczniaków, pokrojone dość drobno, a także piętki bakłażana obrane i także pociachane. Sól i pieprz do smaku. Gdy boczniaki zmiękną, zestawiamy je z ognia i pozwalamy im ciut ostygnąć. Następnie mieszamy ze startym serem oraz posiekanymi ziołami (natka pietruszki i czosnek niedźwiedzi – może być suszony). Układamy porcjami na plastry bakłażana i zapiekamy kolejne 5′ w temp 180 st. C. Następnie podwyższamy temperaturę do 210 st. C i dajemy sobie i im jeszcze 5-7 minut czasu. Układamy na rukoli i od razu podajemy. Jeżeli chcielibyście serwować to danie na świąteczne śniadanie, to można boczniaki przygotować dzień wcześniej, aby rano zostało nam tylko zapiekanie. 

Gdyby ktoś chciał obdarować świątecznie przyjaciół książką „Gotuj, karm i kochaj” z dedykacją, to zapraszamy tutaj. 

bakłażany z boczniakami3

embed_YCBXMptndVcgC3PhwasDq2xG5jShoAzz   embed_YBPpxfqDyYTpWcPiqFsCvAmaJ3GM0Azz   embed_4v47aGLZgjY5C7EIbLeZGchrcftYDwzz

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

jula Kwiecień 2, 2014 o 7:19 pm

super! ;)

Odpowiedz

pizzeria częstochowa Kwiecień 6, 2014 o 9:24 am

zdjęcia prawdopodobnie dają większe doznania niż sama potrawa.

Odpowiedz

Monika Kwiecień 7, 2014 o 8:00 am

Moim zdaniem odwrotnie:-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: