Zielone szparagi z sezamem i kozim serem

przez Monika w dniu 9 lipca 2015 · 0 odpowiedzi

szparagi z kozim serem2Lipiec. Wakacje. Dla niektórych już koniec walki o zgubienie sadła. Przynajmniej o tyle, żeby nie robić na plaży za źródło cienia dla całej rodziny. A jeśli komuś się nie udało zrealizować zamierzonego planu, to prawdopodobnie wykorzysta znany katalog sztuczek służących poprawie nastroju.

Bo jeśli na wadze jest dwa kg więcej, niż powinno: „oj, spoko! Przecież jadłam obiad i popiłam wodą! To jedzenie tyle waży”. Jeśli różnica nie jest aż tak drastyczna, to może wystarczy zwalić winę na poranną kawę. Ale jeśli ktoś ma odwagę spojrzeć prawdzie prosto w złośliwe gały, to powinien się ważyć rano, po spłukaniu muszli.

Żywieniowa stanęła na wadze. Po wysikaniu, na golasa, zdjęła nawet gumkę z włosów. Zastanawiała się, o ile mniej mogłaby jeszcze ważyć, gdyby na szybko skorzystała u kosmetyczki z oczyszczania skóry całego ciała, pilingu lub jeszcze mocniej przycięła paznokcie. Zmarszczyła nos (bo stanęła na wadze bez okularów oczywiście). Nie, jeszcze nie jest tyle, ile miało być. Hmmm. Wpatrywała się w wagę, próbując skorzystać z którejś z opcji katalogu wspomagającego. Niestety, nic nie jadła, nic nie piła. 30 sekund. Minuta. Przecież nie mogę zejść z wagi ze świadomością, że nie do końca udało się osiągnąć wymarzoną cyfrę! Hmmm. Wiem! Cycki mam obrzmiałe przed okresem! Bingo! Gdyby nie to, na pewno byłoby idealnie! ;-)

Kochane, Kochani! Cudownych wakacji! Nie wcinajcie za dużo, bo to świetny czas na utrwalenie wyniku wagowego osiągniętego wiosną.

Zielone szparagi z sezamem i kozim serem

szparagi z kozim serem1Takie lekkie obiady w upalne dni smakują doskonale, a i pozwalają kontynuować w wakacje topienie sadła. Sezamu dorzucam ostatnio sporo tu i tam, żeby dostarczać więcej wapnia, bo z jego niedoborem jest trudniej schudnąć. Do tego obowiązkowo codziennie na słońce, żeby witamina D pozwoliła tenże wapń przyswoić!

- pęczek zielonych szparagów

- 1-2 łyżki sezamu (nie musi być czarny, choć ten się lepiej komponuje wizualnie)

- kilak plasterków koziego sera dojrzewającego

Szparagi myjemy i obcinamy łodygi o ok. 3-4 cm. Gotujemy ok. 7-8 minut. Odsączamy. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem i układamy cieniutkie paski sera. Zapiekamy dosłownie 3-4 minuty w temp. 220 st. C. 

szparagi z kozim serem

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: