Zapach lata czyli ucierane ciasto z malinami i borówkami

przez Natasza w dniu 5 czerwca 2013 · 4 odpowiedzi

ucierane

Jest ósma rano, a ja siedzę na tarasie w piżamie i jest mi ciepło!!!! Świeci słońce, Olga odjechała na hulajnodze do szkoły, Filip śpi, dzisiaj ma wolne od przedszkola, za to czeka go wizyta u dentysty. Przeglądam sobie prasę. Oj…

„Rozwiązłe kobiety są winne trzęsieniom ziemi” – oznajmił w Teheranie jeden z ważniejszych irańskich duchownych, Hojatoleslam Kazem Sedigh. Zaznaczył też, że dla bezpieczeństwa trzeba trzymać się ściśle zasad skromności. – Wiele kobiet, które nie ubierają się skromnie, sprowadza młodych mężczyzn na manowce i szerzy cudzołóstwo w społeczeństwie, co zwiększa ilość trzęsień ziemi – obwieścił duchowny i pogoroził swoim muzułmańskim palcem.

Chyba się owinę kocem i założę kask rowerowy…

- Mamo, upieczesz mi ciasto przed dentystą? – zawołał Filip, jak tylko wstał.

- Jasne, a czemu musi być przed?

- Bo potem się może okazać, że jem za dużo słodyczy, a to niedobre na zęby.

To jest w sumie bardzo logiczne podejście. :-)

Mam borówki i maliny. I tym razem skuszę się na przepis Liski z White Plate, naszej jurorki w konkursie Bloga Roku. Do tej pory najadałam się samymi zdjęciami, dzisiaj pożrę prawdziwe ciasto. Ucierane z truskawkami. Truskawki podmieniam na maliny i borówki, reszta zostaje. Pychota. Absolutna pychota.

ucierane5

Potrzebujemy:

200 g masła
200 g drobnego cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
60 g  mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę esencji waniliowej lub cukier waniliowy
1 łyżkę octu – dałam balsamico malinowe
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
600 g owoców

Masło ucieramy z cukrem i wanilią lub cukrem waniliowym.Ucierając dodajemy po jednym jajku, następnie dodajemy ocet. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, aż powstanie gładkie ciasto.  Tortownicę o średnicy 26 cm ( z „dziurą” lub bez, ja zrobiłam na zwykłej, bez kominka) wyłożyć papierem i przełożyć masę. W ciasto powtykać owoce. Piec w temperaturze 180 stopni około 50-60  minut. Na wierzch zrobiłam kruszonkę: 120 g mąki, 80 g cukru, 60 g masła – całość zagniatamy i posypujemy wierzch.

ucierane8

Filip mlaszcze, ja mlaszczę, Olga będzie mlaskać jak wróci ze szkoły. :-)

ucierane1

ucierane4

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Monika Czerwiec 5, 2013 o 2:51 pm

Bardzo apetyczne.:)

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 5, 2013 o 3:06 pm

I bardzo smaczne ;-)

Odpowiedz

gin Czerwiec 6, 2013 o 10:50 pm

No proszę, jaką masz mądrą latorośl. Matematyk Ci rośnie ;)
A ciacho wygląda cudnie, zjadłabym kawałeczek :)

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 7, 2013 o 10:33 am

Jeśli chodzi o słodkie – mój syn jest w stanie wspiąć się na wyżyny sprytu :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: