Wielkanocnie: babka cytrynowo-śmietankowa

przez Natasza w dniu 24 marca 2014 · 2 odpowiedzi

IMG_0814

Jeszcze w ubiegły czwartek wystawiałam swe bladawe nogi do słońca, by nieco załapały koloru, a w niedzielę rano zamarłam patrząc przez okno. Biało. W nocy spadł bowiem śnieg, temperatura również spadła i to do zera stopni, zrobiło się haniebnie zimno, mokro i podle. W tej sytuacji przygotowania do Wielkanocy wydały mi się nieodpowiednie, ale jednak zmobilizowałam się i upiekłam babkę. Bo babka, to absolutna podstawa Świąt.

Dawno, dawno temu wielkanocną babkę zaczynało się przygotowywać już w poniedziałek!!!  Ucierano cukier, mielono migdały, wyszukiwano jak najokazalszych rodzynek, moczono szafran w wódce, bowiem baby pieczono z mąki pszennej zmieszanej właśnie z szafranem, co zapewniało jej piękny, żółty kolor. W Wielki Piątek przesiewano mąkę, aby ciasto było puszyste, oddzielano żółtka od białek i przystępowano do wyrabiania ciasta. Bardzo szczelnie zamykano wtedy okna i drzwi, by żaden podmuch zimnego powietrza nie ochłodził ciasta. Wyrobione - leżakowało sobie przykryte lnianią ściereczką i w tym czasie nie wolno było ani biegać, ani krzyczeć, by nie „wystraszyć” ciasta. A ponieważ moje dzieci wymyśliły sobie zabawę w porwanie księżniczki Fiony przez Muminkową Bukę, musiałam porzucić ten piękny przepis i zrobić babkę prostszą, której nie przeszkadzały ani dzikie okrzyki, ani wsadzanie paluchów do ciasta, ani histeryczny wrzask Olgi w roli Fiony, ani tym bardziej potępieńcze buczenie Filipa w roli Buki.

IMG_0811

Na babkę cytrynowo-śmietankową potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżkę syropu z agawy
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany  lub greckiego jogurtu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórkę otarta z 1 cytryny
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • łyżkę spirytusu

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek oraz cukier. Dodajemy jajka, syrop z agawy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W garnuszku rozpuszczamy masło, lekko studzimy, dodajemy śmietanę lub jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę spirytusu. Dodajemy do masy  i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką keksówki, z wierzchu dodatkowo posypujemy dwiema łyżkami cukru trzcinowego i pieczemy w 180 stopniach około 40 – 60 minut,do tzw. suchego patyczka.

IMG_0820

A jeżeli macie ochotę posłuchać co mówimy o blogu i naszej książce „Gotuj, karm i kochaj”, zapraszamy wszystkich do Kuchni Plus dzisiaj o godzinie 12:35, 16:50 i 21:20 – „Cook News”.

 

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

gin Marzec 25, 2014 o 2:14 pm

Pyszności, wspaniale wygląda ta babeczka :)
A z dzieciństwa pamiętam, że kiedy Babcia robiła babę drożdżową, to nie wolno mi było nawet wchodzić do kuchni. Jeśli już koniecznie musiałam, to tylko na paluszkach, pod czujnym okiem Babuni… To były czasy… :)

Odpowiedz

pizzeria Kwiecień 6, 2014 o 9:25 am

klasycznie, prosto i smacznie. Czasami dobrze jest powrócić do źródeł.

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: