Wielkanocne cytrynowe mini babeczki z jogurtem

przez Natasza w dniu 5 marca 2013 · 11 odpowiedzi

babeczki2

Słońce wylazło, ptaszek zakwilił w krzewie jakimś, więc od razu nabrałam ochoty na świąteczno-wiosenne wypieki. Pognałam nawet do sklepu, by kupić foremki na mini babeczki. Przy okazji kupiłam też buty, ale to chyba zrozumiałe. But na wiosnę plus nowe foremki do ciast to podstawa dobrego humoru.

Robienie mini babeczek jest niewiarygodnie proste,  a co najważniejsze efekt jest bardzo przyjemny. Babeczki smakują wybornie – mają delikatną cytrynową nutę przez co są świeże i orzeźwiające.  Jedząc je czuje się kubkiem smakowym galopującą ku nam Wielkanoc. A nawet Zająca z wielkim workiem upominków i czekoladowych jajek.

babeczki11

Aby upiec około 12 cudnych babeczek, należy założyć nowe buty, wdziać fartuszek, albo i nie i przystąpić do wiosennego rytuału:

Potrzebujemy:

75 g masła

150 g jogurtu naturalnego

2 jajka

skórkę z jednej cytryny

150 g mąki

130 g cukru

pół łyżeczki sody lub łyżeczkę proszku do pieczenia

cytryna-001

Masło rozpuszczamy i dodajemy do jogurtu. Mieszamy sobie nucąc pieśni wabiące Zająca, dorzucamy dwa jajka i dalej mieszamy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mąkę, cukier oraz sodę i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nie powinno być gęste. Nakładamy jej do foremek-babeczek lub foremek-muffinków i pieczemy w temperaturze 170 stopni (góra-dół) około 30 minut. Następnie dekorujemy lukrem (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) oraz różnymi ozdobami do ciast – ja wybrałam marcepanowe marchewki oraz kwiatki jadalne (opłatkowe).

babeczki9

babeczki10

babeczki8

Mam śliczne buty. :-)

{ 11 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

magma Marzec 5, 2013 o 8:51 pm

pięknie wyglądają łądna dekoracja:)

Odpowiedz

Iwona Marzec 5, 2013 o 8:54 pm

prześliczne :) a gdzie dostanę takie kwiatki?

Odpowiedz

Natasza Marzec 5, 2013 o 9:16 pm

Ja kupiłam w markecie, można tez poszukać w internetowych sklepach z gadżetami do pieczenia :-) pozdrowienia!!

Odpowiedz

Mała kuchareczka Marzec 5, 2013 o 9:24 pm

Ale fajne :))))

Odpowiedz

Ola in the kitchen Marzec 5, 2013 o 10:05 pm

Wyglądają uroczo! :}

Odpowiedz

Bartek Marzec 6, 2013 o 12:21 am

Teraz już wiem co upiekę na święta ;) cudownie wyglądają i na pewno są pyszne

Odpowiedz

Zakalec Marzec 17, 2013 o 6:05 pm

Wyszły bardzo dobre ;)

Odpowiedz

Natasza Marzec 17, 2013 o 6:14 pm

To komplement z ust zakalca ;-)

Odpowiedz

iza Marzec 21, 2013 o 10:48 am

Wyglądają super! A może być taka foremka do mini babeczek jak dodali do aktualnej gazetki „ale pychota” czy to takie o większym formacie są foremki, czy to w ogóle ma znaczenie. np. muszę skrócić czas pieczenia przy mniejszych foremkach? Pozdrawiam

Odpowiedz

Natasza Marzec 21, 2013 o 11:10 am

To są małe foremki, takie jak do muffinów. Średnica ok. 6-7 cm. Pieczemy do tzw. suchego patyczka – ok. 25 minut, można dłużej, jesli chcemy by były mocniej podpieczone. :-) N.

Odpowiedz

Gosia W Kwiecień 22, 2014 o 2:01 pm

Upiekłam na Święta te małe cuda. Najwięcej zabawy miały moje dzieci z dekorowaniem kwiatkami.
Były pyszne. Serdecznie dziękuję za przepis. Pozdrawiam

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: