Wegańskie lody jagodowe

przez Natasza w dniu 11 czerwca 2014 · 2 odpowiedzi

Kiedy byłam mała, w Poznaniu rządził mistrz Broda (prawie jak Joda). Wszystkie dzieci go uwielbiały, bo sprzedawał najlepsze lody na świecie. Smaki były trzy – waniliowe, czekoladowe i jagodowe. Nie to co dzisiaj, kiedy w budkach z lodami kupić można co najmniej trzydzieści odcieni samego niebieskiego o podejrzanych nazwach: smurf, angel, bubble gum, surprise.

Warto też podkreślić, iż dawniejsze lody jagodowe zawierały w sobie owoce, a nie barwnik. Dlatego postanowiłam odtworzyć ich smak.

To, że powstały w wersji wegańskiej, to trochę wina Olgi, która oznajmiła pewnego dnia, że jej przyjaciółka ze szkoły postanowiła zostać weganką.

- Od dzisiaj nie będzie jadła niczego, co pochodzi od zwierząt. Robi wyjątek wyłącznie dla kabanosów i hamburgerów z McDonalda.

Acha. To mega weganizm. :-)

- To ja Ci zrobię prawdziwe wegańskie lody, chcesz? – pytam.

- Jasne! Powiem Darii, że też jestem weganką.

Przyznaję od razu, że wafelek nie jest wegański, ale można go oczywiście pominąć.

Potrzebujemy:

400 g jagód lub borówki amerykańskiej

100 ml śmietanki ryżowej

100 ml wody

syrop z agawy – według uznania i w zależności od słodkości owoców.

Całość miksujemy i…. do zamrażalnika.

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

gin Czerwiec 11, 2014 o 6:19 pm

Ależ mają kolor!
Uwielbiam domowe lody (właśnie jestem w trakcie produkcji żurawinowych), jagodowe muszą smakować obłędnie :)

Odpowiedz

magma Czerwiec 11, 2014 o 11:17 pm

świetnie wyglądają:d

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: