Wegański bigos, Chilifiga i „Zwierciadło”

przez Natasza w dniu 2 grudnia 2014 · 1 odpowiedź

bigos9

To było wyzwanie. Przygotować wegańskie święta. Bez jajek, śmietany, mięsa i mleka. Monika przetarła ślady robiąc sernik bez sera, więc reszta też musiała się udać. W najnowszym numerze „Zwierciadła” możecie skorzystać z naszych wegańskich pomysłów na Boże Narodzenie. Zdrowo, smacznie i ciągle jeszcze tradycyjnie!!!

Dzisiaj wegański bigos. Mąż dostał do testowania i w ogóle się nie zorientował, choć jakiś czas temu zaklinał się, że bigos bez mięsa, jest jak święta bez choinki. Wegański bigos wyszedł mi nieco słodszy od tradycyjnego, a to za sprawą bakalii i suszonych owoców. Można go zrobić z kapusty kiszonej pomieszanej ze słodką, ja wybrałam tylko kiszoną. Legenda głosi, że powstała ona z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy. Specyficzny zapach, który wydobywa się podczas gotowania kiszonej kapusty wywołują zawarte w niej związki siarki. Można go zneutralizować dodając do wody, w której dusimy kapustę skórkę chleba lub włoski orzech.

bigos2

No, to pora na bigos.

Potrzebujemy:

2 kg kapusty kiszonej

1 marchewkę

1 cebulę

opakowanie sojowych parówek

opakowanie wędzonego tofu

10 suszonych śliwek

10 suszonych moreli

garść suszonej żurawiny

szklankę czerwonego wina

kilka suszonych grzybów

3 łyżki koncentratu pomidorowego

4 liście laurowe

7 szt. ziela angielskiego

8 ziaren jałowca

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

olej do smażenia

pieprz, sól

 Kapustę kiszoną poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać czerwone wino. Dodać wcześniej namoczone posiekane grzyby suszone, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną, podsmażoną cebulkę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, paprykę w proszku. Gotować około godziny na małym ogniu, bez przykrycia, by wino odparowało. W tym czasie podsmażyć pokrojone w kostkę wędzone tofu oraz pokrojone na plasterki parówki sojowe. Dodać do kapusty, wymieszać. Po około 15 minutach dodać koncentrat pomidorowy oraz suszone owoce. Gotować kolejne 40 minut. Doprawić solą i pieprzem i gotować ostatnie 30 min. Następnego dnia pogotować jeszcze około 20 minut.

bigos10

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

hajduczek Grudzień 3, 2014 o 2:59 am

Piękny i na pewno pyszny, sprawdzę, gdy tylko ukiszę kapustę! Nataszo, jestem z Ciebie dumna, zawsze to Monika pełniła rolę żywieniowej wariatki. A tu – niespodzianka, Natasza też:-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: