Warzywa grillowane z oscypkiem i ziołami

przez Monika w dniu 16 maja 2014 · 4 odpowiedzi

warzywa z oscypkiemSezon opiekania ścierwa nad śmierdzącym węglem – czas start! Co gorsza, mięcha potrafią się domagać także goście, którzy wiedzą, że gospodyni takowym gardzi.

Niektórzy, w przypływie dobroci, żeby oszczędzić mi babrania w tkankach,  wpadają w weekend z własną wałówką: zamarynowanymi płatami zwierzęcego tłuszczu i mięśni, czasem zmielonych z chrząstkami i sierścią, następnie formowanych w pałąki zwane kiełbasą.

Dlaczego nie jem mięsa, a także dlaczego powinni je ograniczyć (!!!) chorzy na nowotwory czy z przytkanymi tętnicami – o tym tutaj.

Natomiast metodę na gości, taszczących z sobą kiełbasy, wypracowuję nową, taką:

warzywa grillowane- O kiełbaski przynieśliście? No dobrze. To wrzucę na razie do lodówki, bo już mam coś uszykowane. A za chwilę wrzucimy kiełbasy na ruszt.

I wtedy wjeżdżają na tackę nad ogniskiem warzywa różniste, z serem, żeby zasycić. I do piekarnika czasem symultanicznie kolejna porcja. Musi być duuuużo żarcia. Tak dużo, żeby po godzince móc zapytać:

- To co ? Teraz kiełbaski?

Jeśli gościom jedzenie jeszcze nie wylewa się uszami, należy natychmiast podać ogromne porcje lodów własnej roboty. Lody, jak wiadomo, nie mogą czekać, więc przepraszam, że deser już teraz, ale sami rozumiecie…

Po kilku tackach warzyw zapiekanych, a także wypasionym torcie lodowym, goście z chęcią zabiorą kiełbaski… do domu. Taki mam plan. Trzymajcie kciuki.

Warzywa grillowane

Ja przygotowuję ostatnio trzy zestawy:

Zielone szparagi

Obcinamy przynamniej 2 cm końcówkę, obieramy jeszcze do ok połowy długości. Smarujemy oliwą, oprószamy solą. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C

Pomidory

warzywa z oscypkiem2Plastry dojrzałego, ale jędrnego pomidora układamy na tackach, a na tychże pomidorach ładujemy świeże zioła i plastry oscypka.

Cukinie

Znikają najszybciej. Podobnie jak pomidory kroimy na plastry, dość cienkie, na każdym zioła i oscypek.

Jeśli pomidory i cukinie pieczemy na grillu lub nad ogniskiem na kratce, to trzeba je przykryć drugą tacką. Wtedy temperatura utrzyma się na tyle wysoka, że nie tylko spód warzyw, ale i ser się przypiecze,  a przynajmniej lekko podtopi. Mniam!

warzywa z oscypkiem3

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Rafał Maj 19, 2014 o 9:46 am

Fajne i proste :) Może wreszcie będzie pogoda na grilla, to wypróbuję :) Pozdrawiam!

Odpowiedz

Monika Maj 19, 2014 o 8:37 pm

Nie trzeba niepotrzebnie komplikować, żeby było smacznie:-))) Pozdrawiam również!

Odpowiedz

Agnieszka Listopad 12, 2015 o 10:42 pm

Tak jak nie przepadam za oscypkiem to ten był pycho, kompozycja idealna;).Jadłam , mlaskałam i czekałam na dokładkę. Jako dodatek do innych grillowanych dań, bezcenne ;) Pozdrawiam i dziękuję Chilifiga!

Odpowiedz

Monika Listopad 14, 2015 o 7:13 pm

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: