Walentynkowe warsztaty kulinarne

przez Natasza w dniu 13 lutego 2013 · 4 odpowiedzi

batida3

Walentynki można lubić albo nie. Ale jedno trzeba im oddać – uruchamiają kulinarne fantazje, a to przecież w kuchni lubimy najbardziej.
Podczas walentynkowych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Mirosławę Bogucką, szefową cukierni Batida w Warszawie, święto zakochanych zapachniało bananami, migdałami i czekoladą. I było niezwykle kolorowo.

Zacznijmy od pop cakes, czyli czekoladowych lizaków, których nie powinno się robić bez udziału dzieci. Ich fantazja w dekorowaniu sięga bowiem dużo dalej niż myślimy. Efekty – już niebawem.

Potrzebujemy:

200 g pokruszonych herbatników

60 g serka mascarpone

25 g rozpuszczonej czekolady (np. z 53 % kakao)

30 g masła

pół łyżeczki cukru waniliowego

łyżeczkę armaniaku, rumu czy likieru wiśniowego do smaku (opcjonalnie)

Polewa:

200 g czekolady

10 ml oleju

posypki w różnych kolorach

Herbatniki kruszymy bardzo drobno (najlepiej w mikserze). Następnie do miękkiego masła dodajemy serek mascarpone i mieszamy z ciasteczkowymi okruchami. Do masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy cukier waniliowy i alkohol. Masę starannie mieszamy i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.

batida

W każdą kulkę wkładamy patyczek (wcześniej znaurzony w płynnej czekoladzie) i chłodzimy kulki w lodówce, żeby stwardniały. W tym czasie przygotowujemy polewę – roztapiamy czekoladę i starannie mieszamy ją z olejem. W polewie zanurzamy lizaki, a następnie dekorujemy je wybraną przez nas posypką.

 batida1

pocake1

Jeśli marzą nam się jeszcze bardziej kolorowe Walentynki warto skusić się na bananowo-migdałowe muffinki z włoskimi orzechami. Bez mąki, więc dobre dla bezglutenowców!

Potrzebujemy:

220 g mielonych migdałów
2 jajka
70 g cukru
3 bardzo dojrzałe banany
100 g orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli
cukier waniliowy do smaku

Suche składniki (migdały, proszek do pieczenia i cynamon) mieszamy w dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do ubitych na jasną, gładką masę jajek dodajemy suche składniki i rozgniecione widelcem banany i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

 batida2

Krem do muffinów:

225 g białego, gładkiego twarogu (może być serek mascarpone)
60 g cukru pudru
160 g bitej śmietany
pół łyżeczki cukru waniliowego

Ubijamy śmietanę z cukrem i łączymy ją z twarogiem. Przekładamy krem do woreczków z przyciętą końcówką i nakładamy na upieczone, wystudzone muffinki. Na koniec dekorujemy według uznania – owocami, posypkami, wiórkami czekolady, pralinkami.

 batida3

Tak smaczne, kolorowe i pachnące Walentynki, to ja nawet lubię :-)

Jutro u nas w domu – dziecięca produkcja pop cakes – relacja już niebawem!

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Mr.&Mrs.Sandman Luty 13, 2013 o 11:39 am

Ależ zazdraszczamy :) Świetny pomysł na spędzenie Walentynek. i obdarowanie ukochanej osoby słodkościami :)

Odpowiedz

Natasza Luty 13, 2013 o 12:35 pm

Własnoręcznie robione upominki, zwłaszcza te do zjedzenia, zawsze są najlepsze :-)

Odpowiedz

Mr.Young Luty 13, 2013 o 2:10 pm

Bardzo ładne babeczki

Odpowiedz

Natasza Luty 13, 2013 o 2:48 pm

:-) Bardzo smaczne również :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: