Czy macie ochotę na fiołkowe risotto z krewetkami? A może raczej na humus z żółtlicy albo twarożek z kurdybankiem? „Pyszne chwasty” to niesamowita książka kucharska, której autorka wyczarowuje potrawy z tego, co rośnie w ogrodzie. Najczęściej są to te rośliny, których chcemy się pozbyć – czyli uporczywe i wszędobylskie chwasty. Jak przekonuje autorka wiele z gatunków niechcianych, ale jadalnych, kryje w sobie całe mnóstwo ciekawych smaków, a także właściwości zdrowotnych. Rozrastające się błyskawicznie pokrzywy, uciążliwy mniszek czy wszędobylska gwiazdnica nie muszą być wyłącznie wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikiem wyjątkowego dania.
Książka zawiera przepisy kulinarne na zupy, dania główne, pasty, przekąski, a także desery, których najważniejszym składnikiem są chwasty, czyli pospolite w Polsce dzikie rośliny, jakie z łatwością znajdziemy w ogrodzie lub na łące. Większość przepisów podana jest w dwóch wersjach: tradycyjnej i wegańskiej.
Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książki prowadzi też kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”, na którym z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Jest doktorem biochemii, prowadzi liczne badania naukowe, wykłada właśnie biochemię oraz zajęcia z racjonalnego żywienia. Przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam zaciągnąć chwastów do kuchni, no może z wyjątkiem mlecza, z którego robię miód. Najbardziej zachwycił mnie tort z pokrzyw. Nie dość, że pięknie wygląda, to świetnie smakuje. Jadłam, ale sama jeszcze nie robiłam. Pierwsze podejście będzie w ten weekend – planuję wersję wegańską z mleczkiem kokosowym, bez jajek. A na zachętę – przepis i zdjęcia z książki.
Na tort potrzebujemy:
Ciasto:
200 g młodych pokrzyw (lub np. 120 g pokrzywy i 80 g rukoli)
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa i dekoracja:
100 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
200 g konfitury truskawkowej
250 g truskawek
poncz
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny lub
pomarańczy
1 łyżeczka miodu lub cukru
50 ml wody
50 ml Cointreau, Grand Marnier lub innego likieru cytrusowego
Pokrzywę umyć, sparzyć, starannie odcisnąć z wody i dokładnie zmiksować z olejem w blenderze. Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Delikatnie dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z pokrzywą. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C, aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy. Składniki ponczu zmieszać. Czekoladę roztopić. Kremówkę ubić z cukrem, dodając roztopioną czekoladę. Wystudzony tort przekroić na 2 krążki. Każdy skropić ponczem i posmarować konfiturą, przełożyć bitą śmietaną. Z zewnątrz posmarować bitą śmietaną, udekorować owocami. Do przygotowania tortu można użyć mrożonej pokrzywy, a truskawki i białą czekoladę zamienić na wiśnie z syropu i gorzką czekoladę.
A na koniec zdjęcie z warsztatów kulinarnych „Pyszne chwasty”
{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }
Wow ! Torcik wygląda świetnie a książka warta uwagi