Tort czekoladowy z awokado

przez Monika w dniu 10 marca 2014 · 20 odpowiedzi

wege tort czekoladowy z awokado4Żywieniowa wariatka dba o różne sfery życia, szczególnie o emocje i żołądek. Najmniej o… pyszczek (nie może być idealna, żeby nie sprawiać przykrości innym kobietom;-). Gdyby użyć porównań motoryzacyjnych: wlewa do silnika najlepszy olej, ale woskowanie maski uznaje za zbędne.

Efekty pojawiły się w końcu w lustrze. Gdy użyć tym razem odniesień kynologicznych, to zaczęła po latach wyglądać jak mieszaniec pomarszczonego shar peia z bloodhoundem – to ten z rekordowo obwisłymi faflami.

Na ratunek ruszyła przyjaciółka żywieniowej, która dbaniem o siebie zaraża nawet najbardziej oporne jednostki. Jednak po wysłuchaniu łzawej historii o tym, że mycie twarzy bez mydła powoduje uczucie niedomycia, a także o tym, że krem pod oczy wystarcza na trzy zastosowania (bo na szybko leniwiec smaruje nim całą twarz) osłabła. Przypadek beznadziejny.

wege tort czekoladowy z awokado3Z porad przygotowanych przez przyjaciółkę w głowie żywieniowej wariatki mogło utkwić jedno: awokado!  Jest ono bowiem idealne do odżywiania skóry poprzez rozmazywanie miąższu owocu na ciele, ale poza tym także jego spożywanie poprawia wygląd skóry, a zawarte w nim witaminy opóźniają procesy starzenia. Hit!

Zatem muszę jeść awokado, duuużo awokado. A jeśli przygotowane eksperymentalne smakołyki okażą się niejadalne, po prostu wysmaruję się nimi! Ideał. Dobra, to do roboty, bo efekt odmłodzenia i poprawy wyglądu skóry potrzebny jest… już pojutrze!!!

Kochani! W najbliższą środę chilifiga gotuje w „Dzień Dobry TVN”. Zapraszam bardzo serdecznie od. godz. 8.00 do 11.00. Trzymajcie kciuki:-)

Tort czekoladowy z awokado  

Moja osobista mama uznała ten deser za idealny, doskonały. Rozłożył ją na łopatki. Córcie me dwie pominęły słowa, gdyż szkoda im było czasu na gadanie, wolały pałaszować. Natomiast osobisty narzeczony stwierdził, że jednak w takich proporcjach za dużo kakao, a za mało cukru, a on jednak należy do wielbicieli czekolady mlecznej, a nie gorzkiej. Potraktujcie to jako podpowiedź. Skosztujcie masę po zmiksowaniu i oceńcie, czy już jest ok., czy będzie Wam brakowało słodyczy. Poniżej proporcje na tortownicę 18 cm.

wege tort czekoladowy z awokado1Spód:

- 1,5 szkl. płatków migdałów

- 25 g. oleju kokosowego

- łyżka miodu

- łyżka cukru z agawy

- łyżka kakao

Powyższe składniki (olej podgrzany, aby się rozpuścił) miksujemy na masę, która powinna mieć wyraźnie wyczuwalne wciąż kawałeczki migdałów, ale żeby dała się ułożyć i ubić na dnie tortownicy.

Masa:

wege tort czekoladowy z awokado5- 5 niewielkich, miękkich awokado

- 150 g oleju kokosowego

- 80 g przesianego kakao

- 8-9 łyżek cukru z agawy

- 1-2 laski wanilii

Awokado przekrawamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestkę, miąższ wydobywamy łyżką. Olej roztapiamy w garnuszku. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Teraz próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy. Wykładamy masę na przygotowany spód. Paluchem dotykamy powierzchni raz przy razie (można to potraktować jako kolejny pretekst do wyjadania), aby powstały fantazyjne ozdobne zawijasy. Wstawiamy do zamrażarki na 2-3 h, następnie przekładamy do lodówki.

Owoce do dekoracji – ja wybrałam pestki granatu – układamy tuż przed podaniem tortu.

Jeśli chcecie, aby tort był w stu procentach surowy, to: olej podgrzewamy dosłownie ciut powyżej temperatury 24 st. C (aby się stopił, wystarczy ciepła kąpiel w naczyniu z wodą), używamy raw kakao, a zamiast płatków migdałów (które najczęściej są blanszowane) można użyć całe migdały, ale wtedy lepiej namoczyć je na noc w wodzie. 

wege tort czekoladowy z awokado

{ 20 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Mary Marzec 10, 2014 o 1:11 pm

Cudo! Zdecydowanie również bym się zajadała:)

Odpowiedz

magma Marzec 10, 2014 o 4:02 pm

wygląda świetnie:) ślinka cieknie:)

Odpowiedz

Katia Marzec 10, 2014 o 7:56 pm

najlepsze owoce <3

Odpowiedz

Iwona Marzec 10, 2014 o 9:22 pm

no i po diecie …wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz

Monika Marzec 11, 2014 o 7:29 am

No własnie nie „po diecie”!:-))) Jeśli się zrezygnuje ze słodyczy zupełnie, to prędzej czy później się na nie rzucimy… Ze zdwojoną siłą. Dlatego warto się uczyć jak przygotowywać słodycze bez cukru, białej mąki (bo to zwane popularnie „puste kalorie”) wybierać tłuszcze roślinne. Ten tort to mega baba odmładzająca, bo awokado ma naprawdę w tym względzie niezwykłą moc. I to węglowodany, które się magazynują w mięśniach (energia = glikogen). Więc idealnie na przykład dla osób ćwiczących:-) A jeśli bardziej przydadzą się przepisy dietetyczne bardziej, to zapraszam do zakładki odchudzanie:-)/pozdrawiam!

Odpowiedz

Ola Marzec 11, 2014 o 10:11 am

Czym mogę zastąpić migdały? Niestety jestem na nie uczulona :(

Odpowiedz

Monika Marzec 11, 2014 o 10:35 am

Można dać tak naprawdę jakiekolwiek orzechy. Nerkowce łatwo się dają miksować i nie trzeba obierać, ale mogą być też każde inne (nie solone;-). Myśle, że nawet słonecznik by dał rade, gdyby ciut bardziej osłodzić albo dodać slodkie daktyle.

Odpowiedz

Agata Marzec 12, 2014 o 12:59 pm

A czym można zastąpić syrop z agawy i w jakich ilościach :)? Stewia? Miód? W ostateczności cukier ?

Odpowiedz

Monika Marzec 12, 2014 o 2:26 pm

Można dać syrop z agawy lub miód, ale wtedy na wszelki wypadek łyżka oleju więcej, zeby się nie rozplynelo. W ostateczności cukier. Ja dzis robiłam z syropem z agawy właśnie. A co do ilosci, to po prostu do smaku. Pozdrawiam:)

Odpowiedz

Agata Marzec 12, 2014 o 12:59 pm

* cukier z agawy

Odpowiedz

Sylwia Kwiecień 16, 2014 o 9:55 am

A ja mam pytanko jakiej wysokosci jest ten tort? Planuję zrobić taki na 3 urodziny córki, ale nie wiem czy nie za niski będzie jak na tort urodzinowy? A może 2 warstwy zrobić? :)

Odpowiedz

Monika Kwiecień 16, 2014 o 12:23 pm

Wysokość tego tortu to kwestia proporcji. Ten na zdjęciu był robiony w tortownicy 18 cm, więc maleńkiej. Dla takiej średnicy wysokość ok. 5 cm była wystarczająca. Ale dla każdej, nawet niewiele większej tortownicy rzeczywiście trzeba by dodać składników (przynajmniej podwoić). pozdrawiam!/m

Odpowiedz

Sylwia Kwiecień 16, 2014 o 12:58 pm

Dziękuję ślicznie:) Amoże by go tak jakimś ciastem przełożyć jeszcze? Np. Marchewkowym, albo biszkoptem czekoladowym…. kurczę będę miała ponad 20 gości !!! Musze jakoś zwiększyć objętość tortu hihhii a wygląda tak smakowicie, że nie odpuszczę;)

Odpowiedz

Monika Kwiecień 16, 2014 o 5:31 pm

hahahah;-) To dość ciężka masa, więc z ciasta marchewkowego czy biszkoptu mogłaby zostać smuga;-) Chyba. Chyba, że cieniutkie warstwy na tym i tak kolejno… Można na pewno warstwy zrobić z tego podkładu (zrobić więcej spodu i układac warstwami) lub ze spodu, który daję zwykle do sernika z nerkowców (jeśli ma byc ciemne, to można z kakao). http://chilifiga.pl/sernik-z-nerkowcow-z-musem-pomaranczowym/
Poprosimy o fotki tego eksperymentu na nasz profil na fb!:-) Ale czekoladowy biszkopt z tą masą…. grrrrr. Mam ślinotok;-)

Odpowiedz

Sylwia Kwiecień 16, 2014 o 9:43 pm

Teraz to i ja dostałam ślinotoku;) Trzeba działać! :D

Magda Kwiecień 19, 2014 o 12:49 pm

No zobaczymy. Dziś robię!:)

Odpowiedz

Mariola Maj 12, 2015 o 11:10 am

Przepis cudowny, szczególnie da osób, które nie tolerują produktów mlecznych. Od dawna się zastanawiałam, jak wyczarować krem do tortu urodzinowego nie używając masła, mascarpone, ani bitej śmietany. A tu patrz! Taki prosty, zdrowy i smakowity przepis! Cudownie! Mam jednak jedno pytanie. Zamierzam upiec spody bezowe i te posmarować kremem. Piszesz, że wkładasz ciasto do zamrażalnika, ale ponieważ tort bezowy będzie raczej spory, do zamrażalnika za nic w świecie go nie zmieszczę. Czy masa stężeje, jeśli pominę ten etap i włożę tort prosto do lodówki? I czy powinnam dodać więcej oleju kokosowego jeśli użyję cukru zamiast syropu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz do piątku, bo wtedy będę robić tort. Pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz

Monika Maj 16, 2015 o 7:22 pm

Oj! I się do piątku nie wyrobiłam, bo byłam „wyjechana” parę dni i nie zaglądałam do poczty! Przepraszam! Mam nadzieje, że tort się udał. Jeśli z modyfikacjami, o jakich pisałaś, to daj znać jak wyszedł, bom ciekawa;-)

Odpowiedz

Ola Sierpień 20, 2015 o 12:08 pm

i ja jestem ciekawa jak ta masa się zachowuje – w lodówce trzeba trzymać koniecznie? Czy proza lodówką mi przetrwa? Szukam przepisu na masę do tortu wegańskiego ale takiego na urodziny w plenerze…

Odpowiedz

Monika Sierpień 20, 2015 o 8:46 pm

Nie próbowałam w plenerze… Ale myk polega na tym, że olej kokosowy w zimnie robi sie twardy, ścina się i zaczyna masę mocno trzymać. Dzięki trzymaniu tortu w lodówce całość się trzyma jakiś czas ładnie. natomiast w temp. pokojowej olej kokosowy zaczyna sie rozpuszczać… Jesli taka masa miałaby być użyta jako krem do innego ciasta, to raczej powinna wytrzymać. Ale jeśli tak jak w przepisie powyżej, to ja bym w plenerze nie ryzykowała… chyba że to Sylwester w plenerze;-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: