Tarta z zielonymi szparagami, kozim serem i truflami

przez Natasza w dniu 28 kwietnia 2014 · 0 odpowiedzi

 

IMG_1024

Zaprosiłam kiedyś na obiad koleżankę. Tarta już podpiekała się w piekarniku i pięknie pachniała, a ja spytałam, tak z ciekawości, czy jest coś, czego wybitnie nie lubi jeść.

- Nie przepadam za szparagami, no i nie znoszę kozich serów – odparła koleżanka.

- A trufle? – spytałam cichutko.

- Fuj – wzdrygnęła się niczym ochlapana lodowatym strumieniem.

I tu pojawił się mały problem, bowiem z tego co piekło się w piekarniku najwyraźniej lubiła tylko ciasto. Na sczęście podjęła ryzyko spróbowania. Po kategorycznym wyrzuceniu kozich białych krążków, jakoś poradziła sobie ze szparagami. Trufle jej nie przeszkadzały, czym była sama zdziwiona. Na szczęście zachwycił ją deser – maślane ciasteczka z nadzieniem z lemon curd. Natomiast tartą zachwycił się mój mąż, który pożarł ją niemal z blachą. Tarta szparagowo-truflowa jest bowiem absolutnie pyszna – oczywiście tylko pod warunkiem, że lubicie szparagi i trufle :-).

IMG_1027

Na szparagową tartę potrzebujemy:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • pęczek zielonych szparagów
  • jedną słodką cebulę
  • 100 g koziego sera
  • 20 ml oliwy z oliwek lub oliwy truflowej jeśli mamy
  • odrobinę utartej świeżej trufli lub gotowe carpaccio z trufli w słoiczkach (3 plasterki)
  • 100 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • szczyptę gałki muszkatołowej

Mąkę, wodę, sól oraz masło zagniatamy na ciasto – powinno być dość sprężyste. Formujemy kulę i schładzamy pół godziny w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę (u mnie średnica 28 cm). Na spód wysypujemy kulki ceramiczne do pieczenia lub fasolę ? by obciążyć ciasto i tak pieczemy w 220 stopniach około 14 minut. W tym czasie odcinamy końcówki szparagów i przekrawamy je na pół, a następnie gotujemy około 8 minut w niedużej ilości wody. Odcedzamy. Na oliwie podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Na upieczony spód wykładamy poddgotowane szparagi, cebulę, ser pokrojony w talarki oraz utartą truflę lub drobno pokrojone plasterki trufli w oliwie. Do śmietany dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową i wylewamy na tartę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek lub oliwą truflową. Pieczemy w 220 stopniach około 25 minut.

IMG_1028

IMG_1034

 

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: