Świąteczny sernik czekoladowo-pomarańczowy

przez Natasza w dniu 4 grudnia 2013 · 1 odpowiedź

sernikpom4

Rozpoczynamy testowanie świątecznych wypieków. Na pierwszy ogień poszedł sernik – z płatkami czekolady, na czekoladowym spodzie i z silną nutą pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, myślę, że mogę śmiało wystartować  z nim na Święta. Na razie zrobiłam wersję miniaturową, jeśli chcemy większy – podwajamy składniki.

Filip na widok sernika podskoczył radośnie na jednej nodze i ruszył w kierunku kuchni z rozdziawioną paszczą.

- Nie możesz – uprzedziłam go zanim zanurzył mordkę w serowej masie.

Spojrzał na mnie, jakby jego ukochanego króliczka wrzuciła do piekarnika razem z sernikiem.

- Sernik to ser. A ser to mleko krowie. A mleka krowiego ci nie wolno.

- Hańba – oznajmił i próbował zmiękczyć mnie wzrokiem.

Odwróciłam się szybko i obiecałam, że jutro upieczemy pierniczki (znalazłam w sklepach fruktozę do pieczenia zamiast normalnego cukru, więc wolno mu będzie trochę podjeść). Poczuł się nieco udobruchany i odszedł w kierunku swego pokoju. Po godzinie w serniku znalazłam wydrążoną dziurę, zaklejoną cząstką pomarańczy…

sernikpom2

Na sernik pomarańczowo-czekoladowy potrzebujemy: (blacha o średnicy 18 cm, na większą ilość podwajamy porcję)

Na spód:

czekoladowe ciasteczka (użyłam zwykłych krakersów z polewą z gorzkiej czekolady) – ok. 150 g

pół łyżeczki kakao

30 g roztopionego masła

Na masę:

400 g serka twarogowego

30 ml skondensowanego mleka słodzonego

skórkę z połowy pomarańczy (utartą na drobnych oczkach)

łyżkę gotowej pasty pomarańczowej (można pominąć i dodać kilka łyżek świeżego soku z pomarańczy)

2 jajka

łyżeczkę proszku do pieczenia

3 łyżki mąki

czekoladowe płatki

Ciastka rozbijamy blenderem, dodajemy roztopione masło i całość miksujemy. Wgniatamy w dno blachy i wstawiamy na 10 minut do lodówki, by spód stężał. Pozostałe składniki miksujemy aż powstanie jednolita serowa masa, na koniec wsypujemy do niej płatki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Masę serową wlewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy sernik na 190 stopni (góra/dół) na 25 minut do piekarnika. Sernik nie powinien być suchy, wsytarczy jak „zetnie się” góra. Wystudzony sernik dekorujemy cząstkami świeżej pomarańczy.

sernikpom

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

Iwona Grudzień 9, 2013 o 9:29 pm

Zyczcie powodzenia, bede robic na swieta!!!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: