Świąteczne piernikowe ludziki

przez Natasza w dniu 29 listopada 2013 · 1 odpowiedź

perniludz3

No i nastąpił czas niekończącego się pieczenia pierniczków, ciasteczek i przysmaków najróżniejszych. Trochę poprószyło śniegiem i moje dzieci od razu wyciągnęły foremki i wałek.

- Mama, pierniki – zaczął Filip.

- My ci pomożemy, zwłaszcza w dekorowaniu – dodała Olga.

A, to z pewnością. Dekorowanie lukrem, rodzynkami, posypkami i czekoladą, to zdecydowanie ulubione zajęcie moich dzieci. Poinformowałam Filipa, że jemu cukru nie wolno, więc niech nie planuje moczenia całych dłoni w misce z lukrem, bo jestem czujna.

- A palec chociaż? – spytał mocno zaniepokojony.

- Koniuszek. I natychmiast zagryź marchewką.

Trochę się zniechęcił, ale na widok piernikowych ludzików, zapał wrócił. Tym razem zaczęliśmy od pierników nieco grubszych i miękkich, podobnych w smaku i konsystencji do „katarzynek”.

perniludz2

Potrzebujemy:

  • 400 g mąki
  • 30 g miodu
  • 1 opakowanie przypraw korzennych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczkę kakao
  • 50 ml syropu z agawy (lub 100 g cukru pudru)
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy z nich ciasto. Rozwałkowujemy je dość grubo, na ok. 0,5 cm i wykrawamy piernikowe ludziki.

perniludz

Pieczemy około 12  minut w temperaturze 190?C. (góra/dół).

perniludz4

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

ana92pl - słodka biżuteria Listopad 29, 2013 o 12:45 pm

Super! Ja już noszę pierniczki na uszach :)) ale schrupałabym takiego!!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: