Świąteczne menu czyli wielkie przygotowania

przez Natasza w dniu 14 grudnia 2013 · 0 odpowiedzi

zyczeniachili

Zawsze jako dziecko uwielbiałam święta za to, że w całym domu pachniało najróżniejszymi smakołykami. Makowce, serniki, kapusta z grzybami, barszcz, zupa grzybowa – absolutna magia :-). A że do Świąt nie zostało zbyt wiele czasu przypominamy kilka sprawdzonych potraw, żeby i Wam zaczęło już ładnie i magicznie pachnieć w domu.

Po pierwsze – pierogi. Najprostszy i najbardziej sprawdzony przepis – wystarczy mąka i woda. Ciasto jest idealnie miękkie, łatwo się rozwałkowuje, a pierogi smakują wybornie.

pierogi

Pierogi z falbanką

Przepis na pierogi – tutaj

Kolejnym świątecznym smakołykiem jest pasztet. Oczywiście to już na kolejne świąteczne dni, bo pasztet jest mięsny. Ze skórką pomarańczową, koniakiem i suszonymi grzybami.

pasztet2

Przepis na pasztet – tutaj

Pora na rybę. Czy to zawsze musi być karp?? Otóż niekoniecznie, zwłaszcza, że coraz więcej osób ma serdecznie dosyć podstępnego hodowania karpii tylko po to, by je zatłuc przed Wigilią. Poza tym nie każdy przepada za smakiem karpia. To może dla odmiany – sola?

sola z cykoriami i suszonymi pomidorami

Przepis na solę z cykorią – tutaj

Pora na coś słodkiego. Sernik z Bailey’s? Absolutny hit, Dzieci moga w tym czasie jeść pierniczki lub owoce.

sernikB2

Przepis na sernik z Bailey’s – tutaj

A może by w tym roku upiec orzechowca??? Z rewelacyjnym kremem i karmelizowanymi orzechami włoskimi??? Oczywiście pod warunkiem, że nie jesteśmy na nie uczuleni…

orzechowiec

Ciasto orzechowe z kremem… Orzech w gębie!

Przepis na orzechowiec – tutaj

W przyszłym tygodniu - kolejny zestaw smakołyków !!!!

:-)

 

 

 

 

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: