Świąteczne menu ciąg dalszy

przez Monika w dniu 20 grudnia 2013 · 0 odpowiedzi

menuKażdego roku po Wigilii, dokładnie o godz. 23.30 tata wymykał się do kuchni, żeby nastawić grzanie kiełbas różnistych, aby o północy były gotowe do pałaszowania. Dla niego Święta zaczynały się wraz z końcem postu. Dzień bez mięsa to udręka, a nie święto. Taki typ. Znam rodziny, dla których tradycyjnym świątecznym daniem jest – uwaga – brukselka! Jakie Wy macie swoje kulinarne świąteczne wspomnienia?

Kilka naszych kolejnych podpowiedzi to:

Tym z Was, którym kurier nie zdążył przywieźć zamówionego dla kogoś prezentu, rzucamy koło, a raczej słoik ratunkowy. Śliweczki oczywiście można przygotować w takich ilościach, aby wystarczyło zarówno do obdarowywania, jak i dla domowników.

SUSZONE ŚLIWECZKI W WINIE

sliwkiwwinie3

Orzechowo-cynamonowy aromat pasuje na świąteczny stół idealnie, dlatego zapraszamy na

CIASTO MARCHEWKOWE.

ciasto marchewkowe

Nawet banalny śledź może stać się świątecznym kulinarnym hitem. Jeśli zaserwujemy go w doborowym towarzystwie pikantnych dodatków, przestaje być prostacki jak kaszanka, staje się daniem wybitnym. Dlatego jeśli śledzik, to tylko…

ŚLEDZIK OGNISTY

Śledź na ostro

Karp ma aromat mułu ze zbiornika słodkowodnego, natomiast łosoś pachnie jak wakacje nad morzem, zatem wybór jest oczywisty. Jeśli ryba, to

ŁOSOŚ Z FIGAMI

Łosoś z figami, faszerowany dorszemA na dobicie zmęczonych świętami żołądków, jeszcze coś słodkiego. Co powiecie na:

SERNIK CZEKOLADOWO-WANILIOWY

Czekoladowo-waniliowy sernik posypany pestkami granatu

Smacznych Świąt!:-)

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: