Śliwkowiec z kakao i figami

przez Natasza w dniu 27 stycznia 2014 · 1 odpowiedź

 

IMG_0458

Podobno siedząc pod drzewem figowca Budda osiągnął wiedzę o istocie życia. Ja, piekąc aromatyczne ciasto ze śliwkami i figami właśnie, osiągnęłam wiedzę na temat nowych zwyczajów urodzinowych sześciolatków.

- Idę na urodziny. Z NOCOWANIEM – oznajmił Filip. – Do koleżanki i będzie jeszcze osiem innych dziewczyn.

Aż mi zadrżała ręka krojąca figi na drobne kawałki. Sześciolatkowa impreza nocna? Mój syn i dziewięć niemieckich dziewczynek?

- Biorę śpiwór, latarkę i ciepłe buty.

- Będziecie spali na dworze?- spytałam lekko zaniepokojona, gdyż termometr wskazywał minus osiem.

- Nie, najpierw będzie nocne wędrowanie, potem podchody i dopiero wtedy idziemy spać. Acha i biorę też misia.

Trochę się uspokoiłam. Jeśli bierze pluszowego misia, to raczej nic złego nie może się wydarzyć.

Zabrał również ciasto, bo oznajmił, że „zawrotnie pachnie” i dziewczyny oszaleją. Upiekłam zatem drugie, żeby również domownicy oszaleli. A na pytanie Filipa czy na swoje siódme urodziny też może urządzić nocną imprezę, odpowiedziałam:

- Tak, ale zamiast wędrowania włączę wam „Krzyżaków”.

IMG_0452

Na najlepszego śliwkowco-figowca potrzebujemy:

  • kostkę masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 50 g cukru (ze względu na Filipa w ogóle zrezygnowałam z cukru, ciasto i tak jest słodkie)
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g powideł
  • 150 g konfitury figowej
  • łyżeczkę cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • garść suszonych pokrojonych w kostkę śliwek
  • garść suszonych pokrojonych w kostkę fig

W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, syrop z agawy, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe i figowe. Wszystko razem podgrzewamy (nie gotujemy), aż do rozpuszczenia masła. Studzimy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich naszą masę oraz przesiane, suche składniki. Całość mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojone figi i  śliwki. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka.

IMG_0453

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

Malwinka Styczeń 27, 2014 o 8:55 pm

Musi być pyszne :)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: