Śledzie pod pierzynką, na wielkanocny stół

przez Natasza w dniu 20 marca 2013 · 3 odpowiedzi

pierzynka

Niektórzy jedzą śledzie wyłącznie na Boże Narodzenie. U nas w domu przygotowywało się je i na Wigilię, i na Wielkanoc, i na wszelkiego rodzaju pomniejsze  święta, typu imieniny. A śledzie pod pierzynką to idealny pomysł na Wielki Piątek. Tłuściutkie matjasy (a jednak postne), do tego ziemniaczek, marchew, ogórek, jajko i żółty ser. Bardzo mięciutka, puszysta i pierzynkowa potrawa.

Zaczynamy od śledzi z cebulką, które układamy na dno szklanej miski.

pierzynka1

Następnie jako pierwsza warstwa kołderki wjeżdża gotowany i utarty ziemniak, w ślad za nim marchewka, pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek oraz jajko na twardo (również drobno posiekane). Na wierzch utarty żółty ser oraz jogurt wymieszany z majonezem, pieprzem i solą. Całość przygotowujemy dzień wcześniej, aby warstwy się „przegryzły” i dopieściły w święta nasze kubki smakowe.

pierzynka2

pierzynka3

Ok, powoli zabieramy się za malowanie jajek! Olga i Filip mają dość dopiero po setnej sztuce, więc sporo pracy przed nami :-)

DSC06618

 DSC06832

 

 

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Malwinka Marzec 20, 2013 o 2:09 pm

Robiłam kiedyś taką sałatkę, baardzo mi smakowała!

Odpowiedz

Kulinarnyblog.pl Marzec 20, 2013 o 2:47 pm

Uwielbiam śledzie w każdej postaci :)

- – -
Kulinarnyblog.pl

Odpowiedz

przyjemnegotowanie.pl Marzec 29, 2015 o 11:28 am

Dokładnie, dobrze przyrządzony śledź jest pyszny. Tylko dlaczego jemy go zazwyczaj na Boże Narodzenie i Wielkanoc. W tym roku ta rybka co piątek będzie gościła w moim domu (oczywiście będę korzystał z różnych przepisów)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: