Serowo-cytrynowa pasta na chleb z kiełkami rzodkiewki

przez Natasza w dniu 7 czerwca 2013 · 2 odpowiedzi

kielki5

Czy zdarza wam się kupić rzodkiewkę, która nie smakuje rzodkiewką??? Jest wprawdzie czerwona, ale w środku albo sucha, albo sparciała, albo gumowa. Gdybyśmy jedli ją z zamkniętymi oczami, prawdopodobnie trudno byłoby odgadnąć co to za dziwo. Rzodkiewka, bez smaku rzodkiewki to wyjątkowo podłe warzywo. I dlatego właśnie warto hodować kiełki!!!

Kiełki nasion to prawdziwa mikroelementowa bomba, do tego dochodzą sole mineralne, wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik. Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu schorzeniom, wzmacnia nasz system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo. Dlatego zanim schrupiemy rzodkiewkę, piękną i okazałą lecz o smaku mokrego kartonu, sięgnijmy po jej wersję kiełkową.

kielki3

Osobiście sprawiłam sobie takie cudo do domowej hodowli kiełków. Ale można też w zwyczajnych słoikach.

kielki9

 

Na pastę serową potrzebujemy:

dowolny twaróg (200 g)

dwa plasterki kiszonej cytryny

kwaśną śmietanę lub jogurt grecki (50 g)

odrobinę soli (kiszone cytryny są mocno słone)

kiełki rzodkiewki

kielki7

Ser, jogurt, cytrynę i sól miksujemy aż składniki się połączą. Do pasty dodajemy garść kiełków rzodkiewki i całość mieszamy. Ta pasta smakuje doskonale ze świeżą ciabattą.

kielki4

 Jeżeli nie mamy kiszonej cytryny, możemy dodać pół łyżeczki soku ze świeżej oraz odrobinę utartej skórki. A przepis na domowe kiszone cytryny – tutaj.

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Panna Malwinna Czerwiec 7, 2013 o 12:15 pm

Uwielbiam kiełki. Ja mam starą plastikową kiełkownicę, ale nadal się sprawdza. Możesz napisać kilka słów o tej nowej, którą kupiłaś?

Odpowiedz

Natasza Czerwiec 7, 2013 o 7:09 pm

To jest trzypoziomowa, z gliny. Można w niej robić trzy rodzaje kiełków, jeśli nie chce się ich mieszać. Każdy z poziomów ma dziurki i tylko przelewasz wodę, która zbiera się na dole. Wylewasz ją i już. Podobno gliniane są o tyle lepsze, że chronią przed światłem, a kiełki powinny mieć wilgotno i dość ciemno :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: