Sernik z nerkowców z musem pomarańczowym, doskonały na Wielkanoc

przez Monika w dniu 14 kwietnia 2014 · 3 odpowiedzi

pomarańczowy sernik z nerkowcówKiedy szykuję nowe dania na święta, mam odruch bezwarunkowy testowania ich wcześniej. Całe szczęście, bo tym razem zaliczyłam rekordowy weekend porażek. Najpierw usiłowałam przerobić jabłecznik sypany (taki z kaszki manny), żeby pozbawić go glutenu i masła. Zapach w czasie pieczenia wydobywał się taki, że chciałam lizać drzwiczki piekarnika. Po skosztowaniu zawyłam z rozpaczy. Zwabieni domownicy najpierw przekonywali, że „na pewno nie jest aż tak źle” – przecież często ja uznaję za niedoskonałe jakieś żarcie, które oni pochłaniają w 15 sekund. Tym razem jednak skubnęli i umknęli. Serio. Po prostu koszmar. Bałam się dać siwej suce.

pomarańczowy sernik z nerkowców2Mus z mango dla sobotnich gości mi się zważył (jakaś dziwna odmiana mango, które nie dało się zmiksować na gładki mus). Obrzydliwe. A wczoraj upiekłam lekkie jak puch babeczki orkiszowo-marchewkowe. Nawet lżejsze od puchu, bo postanowiły opuścić foremki, a to co w nich zostało, nie dało się praktycznie wyskrobać. Wrrr. Chyba w tym roku na Wielkanoc skorzystam – przy takiej passie – wyłącznie ze starych, sprawdzonych przepisów.

Na szczęście sernik z nerkowców przetestowałam z większym wyprzedzeniem. Ma absolutnie doskonałą strukturę. Łatwo się kroi, ale jednocześnie delikatny. Mus pomarańczowy dodaje mu charakterku. W dodatku można go zrobić na kilka dni przed świętami i zostawić w zamrażalniku, żeby w ostatni dzień nie latać z wywieszonym ozorem.

Gdyby ktoś z Was poszukiwał idealnego prezentu na zbliżające się święta, to nieustannie polecamy „Gotuj, karm i kochaj”:-)

Sernik z nerkowców z musem pomarańczowym

pomarańczowy sernik z nerkowców1Spód:

- 1/2 szklanki daktyli

- 1 szklanka płatków migdałów

Migdały i daktyle zalewamy wodą, najlepiej na noc. Odsączamy starannie i miksujemy, ale nie na zupełną miazgę, kawałki migdałów mają być wyczuwalne. Ugniatamy na dnie tortownicy.

Masa:

pomarańczowy sernik z nerkowców3- 2 szklanki nerkowców

- 5 łyżek soku z cytryny

- 3 łyżki soku z pomarańczy (świeży, wyciśnięty)

- 65 g oleju kokosowego

- 2 łychy miodu (raczej gęsty)

- laska wanilii

- pół łyżeczki startej drobno skórki z pomarańczy (koniecznie ekologicznych, bio, abyśmy wraz ze skórą nie zjedli szkodliwych konserwantów)

Orzechy namaczamy na noc. Następnie odsączamy i starannie osuszamy. Miód i olej podgrzewamy i mieszamy. Miksujemy na gładką masę: nerkowce, miód z olejem, zawartość laski wanilii (laskę przekrawamy wzdłuż i nożykiem wyskrobujemy aromatyczne czarne drobinki), sok z cytryny, pomarańczy oraz skórkę pomarańczy. Wkładamy do tortownicy na przygotowany spód. Wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny.

Mus pomarańczowy:

pomarańczowy sernik z nerkowców4Dekorujemy nim sernik przed jego podaniem (zamrażamy wersję bez musu)

Skórę z połówki pomarańczy kroimy na cieniutkie paseczki i dusimy w niewielkiej ilości wody z 2 łyżkami miodu lub z cukrem z agawy. Kiedy wyraźnie zmiękną, pozwalamy wodzie odparować i studzimy skórki.

W osobnym garnuszku dusimy, znów z miodem (lub cukrem z agawy), zawartość jednej obranej i pokrojonej pomarańczy. Staramy się dość mocno odparować wodę. Po ok. 30 minutach zestawiamy, studzimy. Miksujemy, dodając do smaku jeszcze miodu (jeśli to konieczne) oraz część przygotowanych skórek pomarańczy (ok. 12 paseczków zostawiamy do dekoracji).

Musem smarujemy wierzch sernika, dekorujemy dodatkowo paseczkami skórki pomarańczowej.   

Powyższe składniki wystarczą na malutką tortownicę (ok. 18 cm). Na tortownice większe (22-25 cm) należy użyć podwójną ilość składników.

Sernik można jeszcze przechowywać w lodówce spokojnie 3 dni, ale nie należy go ponownie zamrażać.

pomarańczowy sernik z nerkowców5

pomarańczowy sernik z nerkowców7

pomarańczowy sernik z nerkowców8

{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Matysiak Kwiecień 14, 2014 o 10:31 am

wygląda pięknie, także przez te dekoracje, i pewnie tak też smakuje, do zrobienia w święta koniecznie

Odpowiedz

Monika Kwiecień 14, 2014 o 12:20 pm

Co do dekoracji, to chciało mi się bardzo czegoś słonecznego, ciepłego.:-) Sok z pomarańczy dodałam także do środka (choć wcześniej robiłam takie serniki wyłącznie z sokiem cytrynowym). A smakuje rzeczywiście świetnie! Polecam z absolutnie czyściutkim jak łza sumieniem. :-)

Odpowiedz

ArielMatysiak Kwiecień 14, 2014 o 1:50 pm

Pychota :) aż chce się jeść i czekać na święta!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: