Waniliowy sernik z jaglanki, z kardamonem i owocami

przez Monika w dniu 27 marca 2015 · 0 odpowiedzi

sernik z jaglankiŻywieniowa wariatka uwielbia ten moment, gdy wyczarowuje coś dziwnego, pysznego, w dodatku zdrowego. Gdy składniki zaskakują i można się pobawić w zgadywanie.

- Co to jest? - Iras zbyt dobrze znał to spojrzenie, gdy żywieniowa podawała „coś” na talerzu. A temu czemuś towarzyszy tajemniczy uśmiech.

 - Spróbuj.

- A powiesz z czego to jest?

- Nie!

Spróbował bez zastanowienia. A to dzięki temu, że żywieniowa dowiodła, że można jej zaufać. Najpierw zawsze sama dyskretnie testowała eksperymenty i jeśli ich smak raczej nie wskazywał na możliwość swobodnego przełknięcia, cichaczem wywalała na kompost. Ewentualnie testowała jeszcze łakomstwo siwej suki. Bez obaw. Siwa suka po pochłanianiu zdrowych kąsków jest już trzy lata powyżej średniej życia dla swojej rasy. Ale wróćmy do sedna. Generalnie dzięki takiemu systemowi domownicy nie mają większych obaw, co do degustacji dziwolągów.

Iras przełknął, zajęczał. Następny kęs porwał już dużo większy.

 - Doobre! Lepiej żebym nie wiedział z czego to jest?

- Mogę Ci powiedzieć. To z jaglanki. Bez pszennej mąki, nabiału, chemii.

- O nie! Dobre, ale jak bym kumplom powiedział, co zajadam w domu i co mi smakuje, to by się kulali ze śmiechu prze tydzień. Mogę jeszcze?

- Jedz. Na zdrowie. Nikomu nie powiem. ;-)

 Sernik z jaglanki

Nie, no nie będę ściemniać. Ten cud nie smakuje jak sernik. Tak wygląda, zatem gardzącym nabiałem na świątecznym stole (i w żołądku) zapewni właśnie wyglądem zastępstwo. Ale… to jest pyszne. Inne, ale pyszne! Wanilia i kardamon zabijają specyficzny posmak jaglanki. Winogrona orzeźwiają, odświeżają smak.  Zatem do dzieła!

sernik z jaglanki1(ilości na malutką tortownicę 18-22 cm)

Spód:

- 2/3 szkl. daktyli (moczonych w wodzie przez cała noc – wody nie wylewamy!)

- pół szklanki płatków owsianych

Masa:

- niepełna szklanka jaglanki

- 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)

- puszka mleka kokosowego, schłodzonego przez noc w lodówce (sprawdzajcie etykiety, lepsze jest mleko bez dodatku gumy itp. ;-)

- łyżka (czubata) oleju kokosowego

- pół szklanki wody od moczenia daktyli

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 0,5 szkl. cukru pudru (lub ksylitol lub cukier z agawy – w każdym razie niestety coś sypkiego, bo inaczej nam się cudo rozpłynie)

- 1-2 laski wanilii (ewentualnie cukier wanilinowy, ilość do smaku)

- 2 spore szczypty kardamonu

- 1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny (ekologicznej, bo nie chcemy deseru z toksycznymi konserwantami, jakimi się traktuje marketowe cytrusy).

Wymoczone daktyle odcedzamy, dusimy widelcem, mieszamy z płatkami owsianymi. Masę wykładamy do tortownicy i ubijamy.

Jaglankę płuczemy kilkakrotnie, aż przestanie się pienić. Gotujemy w mleku ryżowym.  Gdy zacznie gęstnieć, dolewamy 0,5 szklanki słodkiej wody od moczenia daktyli (dzięki temu użyjemy mniej cukru). Gotujemy w sumie 20-25 minut. Wstawiamy garnek do większego z zimną wodą (ja wstawiam do zlewu), ale zanim kasza ostygnie wkładamy olej kokosowy. Gdy będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca) dorzucamy gęsty krem z mleka kokosowego (po prostu po delikatnym otwarciu puszki wyjmujemy łyżką), dodajemy pozostałe składniki i blendujemy (mikserem ręcznym lub dzbanowym), aż do osiągnięcia gładkiej masy.

Wykładamy na spód. Pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 180 st. C. (u mnie po 30 minutach jednak kapnął tłuszcz na dno piekarnika i zaczął dymić, więc wyjęłam. Ale te 5 minut jeszcze by się przydało, żeby środek był lepiej dopieczony. Studzimy w pomieszczeniu (nie w lodówce).

 Umyte winogrona kroimy na połówki, wydłubujemy pestki. Wrzucamy na wierzch „sernika”. Gotowe.

Pysznych przygotowań do świąt! Pamiętajcie, że trzymamy się zadań odchudzających. Niech święta nie będą pretekstem do obżarstwa, a jedynie do kosztowania zdrowych i nietuczących pyszności!

Osoby na diecie prozdrowotnej, antyrakowej, mogą użyć jeszcze więcej wody od moczenia daktyli lub dodać po prostu do blendowania trochę daktyli, żeby uniknąć cukru.

sernik z jaglanki2

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: