Sernik na kruchym spodzie z konfiturą morelową

przez Natasza w dniu 17 lipca 2013 · 2 odpowiedzi

morelowe3

Morele to ulubione owoce mojej córki (zaraz po czereśniach). A ponieważ wczoraj jej drużyna wygrała turniej koszykówki, w nagrodę dostali jeszcze ciepły sernik ze skarmelizowanymi morleami. Pożarli go błyskawicznie, bekneli zgodnie i na temat i pognali grać dalej, tym razem towarzysko. Dla domowników pozostały same morele… Dobre i to.

morelowe2

Odliczamy dni do wakacji. W Niemczech rok szkolny kończy się za każdym razem nieco inaczej, w tym roku na przykład dopiero 19 lipca!!! I tak siedzę jak na szpilkach, skreślam dni do wyjazdu, zaliczam ostatnie szkolne turnieje i przedstawienia i piekę na zapas, bo na wakacjach planuję wyłącznie jeść.

Dzisiaj pożegnanie w przedszkolu, wycieczka na farmę, zdaje się lam, a potem spektakl dla rodziców. Filip od rana był nieco naburmuszony.

- Co jest?

- Muszę powiedzieć durny wierszyk.

- To nie mów.

- Muszę, wszyscy mówią. A on jest długi i bez sensu.

Pokiwałam głową. Jak znam Filipa wierszyk jest krótszy niż dyskusja  o nim.

- Powiedz, chętnie posłucham.

- Ok, ale upieczesz to ciasto co wczoraj i będzie tylko dla mnie. Za to, że muszę tyle mówić.

- Dobra, upiekę. Mów wierszyk.

Powiedział. W tłumaczeniu (niestety bez rymów), brzmi on tak: „Melania nauczyła nas alfabetu, żebyśmy poznali świat literek”…

Jest to najdłuższy wiersz, jaki kiedykolwiek słyszałam. Filip zdecydowanie zasłużył na ciasto. :-)

morelowe4

Na sernik morelowy potrzebujemy:

230 g mąki

65 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

ok. 200 g masła

300 g twarogu

50 ml mleka skondesowanego słodzonego

1 jajko

pół kilo moreli

brązowy cukier

Z mąki, cukru, cukru waniliowego oraz masła wyrabiamy ciasto (ręcznie lub maszyną). Jeśli będzie za suche, możemy dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Następnie odkładamy ok. 1/3 ciasta, a resztę wciskamy w blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, by ciasto trochę stwardniało. Wyciągamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na około 25-30 minut. Ciasto musi ładnie się upiec.

Z moreli usuwamy pestki i wrzucamy na patelnię z odrobiną masła. Kiedy puszczą sok, dodajemy kilka łyżek brązowego cukru (ilość cukru zależy od tego czy morele są kwaśne czy bardziej słodkie) i dusimy tak długo aż powstanie rodzaj morelowej konfitury. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Twaróg ucieramy z jajkiem oraz mlekiem skondesowanym i wykładamy na podpieczony spód. Następnie na masę serową wykładamy skarmelizowane morele. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm, kroimy na wąskie paski, które układamy na warstwie sera. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, aż góra ładnie się zrumieni.

morelowe

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

gin Lipiec 18, 2013 o 8:36 pm

Dzieci są cudowne!
A sernik wygląda wspaniale, zdecydowanie Filip sobie zasłużył wierszykiem :)

Odpowiedz

Natasza Lipiec 19, 2013 o 10:58 am

Niestety wczoraj wypiął się na chłodnik. Bo RÓŻOWY! :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: