Sernik jeżynowy na pożegnanie lata

przez Natasza w dniu 9 września 2014 · 1 odpowiedź

IMG_2014

Jesień na razie mamy słoneczną i ciepłą, nawet u mnie na niemieckiej wsi w Eifel, gdzie zazwyczaj leje. W przyszłym tygodniu czekają mnie urodziny Filipa, więc pora opracować jakieś ciekawe dziecięce menu. Wiem na pewno, że nie może być niedźwiedziego mięsa.

Kilka dni temu bowiem, Filip podszedł do mnie z poważną miną i zapytał:

-  Mamo, czy możesz mi obiecać, że nigdy nie kupisz mięsa z niedźwiedzia?
- Dobrze, obiecuję. A powiesz mi dlaczego?
- Po prostu czuję, że mógłbym się z niedźwiedziem zaprzyjaźnić.

To wiele wyjaśnia. W tej sytuacji zrezygnuję z niedźwiedzich steków, choć swoje urodziny Filip wyprawia w lesie, a będą one połączone z opowieściami o trolach, leśnych skrzatach oraz z poszukiwaniem kamieni i minerałów. Niedźwiedzie mięso by tu pasowało, ale trudno. Postawimy na inne skarby lasu – leśne jeżyny.

Ten sernik będzie nie tylko świetnym,  urodzinowym ciastem, ale i smacznym pożegnaniem lata.

IMG_2005

Na jeżynowy sernik potrzebujemy:

500 g sera z wiaderka

60 g oleju kokosowego

2 łyżki syropu z agawy

100 g cukru trzcinowego drobno zmielonego

200 g jeżyn, mogą być mrożone

Na spód:

30 g masła

100 g herbatników (najlepiej bez cukru)

łyżkę kakao

dwie łyżki brązowego cukru

Do blendera wrzucamy herbatniki i dodajemy do nich miękkie masło, cukier oraz kakao. Miksujemy. Całość wgniatamy w spód tortownicy i wstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie do serka dodajemy syrop z agawy, cukier, rozpuszczony olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy jeżyny i blendujemy aż powstanie jednolita, różowa masa. Jeżynową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na godzinę do zamrażarki.

IMG_2004

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

Zmiksowana.pl Wrzesień 14, 2014 o 2:02 pm

O rety! Wygląda bajecznie!! Domyślam się tego niesamowitego smaku… :) Mniam:)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: