Semifreddo z mango, brzoskwiń, limonki, jagód i porzeczek

przez Natasza w dniu 20 lipca 2013 · 6 odpowiedzi

semifredo4

Semifreddo czyli „średniozimny” to tradycyjny włoski deser lodowy. Idealny zwłaszcza dla tych, którzy nie posiadają maszyny do robienia lodów, a marzą im się schłodzone, zamrożone desery. Kompozycjami smakowymi można bawić się dowoli. Ja wybrałam mocno orzeźwiającą wersję owocową.

semifredo

Powszechnie mówi się, że lody i wszystko co lodopodobne jest niezdrowe, tuczy i można się nimi zatruć. Nic bardziej mylnego. Lody okazują się idealnym deserem dla każdego dziecka, zwłaszcza wtedy, kiedy sami robimy je w domu. W porównaniu z batonikami, galaretkami czy słodzonymi napojami, lody (mimo zawartości cukru) stanowią całkiem zdrowy deser. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego wapnia, stanowią dobre źródło białka i fosforu oraz witamin – np. im więcej owoców, tym więcej witaminy C. Domowa produkcja lodów wcale nie musi być ani trudna, ani czasochłonna. Były już lody arbuzowe (tutaj) i mrożony mus truskawkowy (tutaj). Dzisiaj pora na owocowe semifreddo.

semifredo2

Potrzebujemy:

2 żółtka

1 jajko

70 g cukru

1 mango

4 brzoskwinie

sok z jednej limonki

250 ml śmietany kremówki

50 ml skondesowanego mleka słodzonego

Jajko ubijamy z żółtkami i cukrem. Kiedy powstanie gęsta jednolita masa, na kuchence ustawiamy garnek średniej wielkości i zagotowujemy w nim wodę. Kiedy woda jest gorąca, trzymamy nad garnkiem miseczkę z ubitymi jajkami i dalej ubijamy – pod wpływem ciepła masa powinna podwoić swoją objętość. Ubijanie trwa ok. 3-4 minut. Następnie obieramy mango i brzoskwinie i miksujemy miąższ. Dodajemy do niego sok z limonki oraz masę żółtkową. Śmietanę kremówkę ubijamy z mlekiem skondensowanym i dodajemy do owocowej masy. Całość wylewamy do wyłożonej folią spożywczą keksówki (20-25 cm długiej), zakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika najlepiej na noc. Podajemy polane sosem tofii oraz prażonymi migdałami i posypujemy borówkami (jagodami) oraz porzeczkami.

Smacznego!

semifredo1

{ 6 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

magda Lipiec 20, 2013 o 12:39 pm

Świetny deser! Muszę w końcu zrobić, bo czuję, że baaardzo by mi zasmakował :)

Odpowiedz

Natasza Lipiec 20, 2013 o 5:16 pm

I w sumie łatwy do zrobienia :-)

Odpowiedz

Patyska Lipiec 20, 2013 o 9:54 pm

Max to semi! :)

Odpowiedz

Natasza Lipiec 20, 2013 o 10:11 pm
uhahannah Lipiec 25, 2013 o 12:09 am

Hm.. składniki to 2 żółtka i jedno jajko.. czyli 3 żółtka i jedno białko? :P

Odpowiedz

Natasza Lipiec 25, 2013 o 10:05 pm

Brawo :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: