Brokuły, sos jogurtowo-czosnkowy i uprażone migdały

przez Natasza w dniu 11 kwietnia 2013 · 5 odpowiedzi

brokuly1

Danie z serii prostych, szybkich, smacznych okrutnie i odrobinę seksualnych. A to ze względu na brokuły – czytaj selen, poprawiający krążenie i redukujący stres.

Dobrze, że brokuły można dostać niemal w każdym markecie i nie trzeba ich szukać po całej Polsce. Podobno ponad 1,7 miliona lat temu nastąpiła rewolucja seksualna, a wszystko to przez zmianę diety. Wcześniej, gdy tzw. australopiteki żywiły się niemal wyłącznie roślinnością, rozrzuconą na dużych odelgłościach, panowała „moda” na poligamię. Tam gdzie pokarm, tam kobieta. Kiedy jednak homo erectus zasmakowali w mięsie i zaczęli posługiwać się ostrymi narzędziami, dalekie wyprawy stały się niebezpieczne. Pozostawali więc na miejscu, na ogół z jedną samicą. Wierność stała się cenna, a dążyła do niej głównie kobieta, która koniecznie chciała utrzymać przy sobie partnera, opiekuna rodziny i zdobywcę pokarmu w jednym. Przez kolejne wieki bywało różnie. Królom wierność raczej się nie podobała, a niejaki Bolesław Chrobry był nawet uwikłany w seksualny skandal, kiedy to zhańbił młodocianą Przecławę, zupełnie zapominając o małżonce. Wybujały temperament cechował też króla Władysława IV, Jana Kazimierza, Jana III Sobieskiego, no i oczywiście Stanisława Augusta. Później też różnie bywało, ale koniec końców ustalono, że jesteśmy monogamiczni i jeden partner nam wystarczy. No to nakarmy go dziś brokułami.

brokuly5

 Potrzebujemy:

2 brokułowe drzewka

150 g gęstej śmietany

150 jogurtu greckiego

2-3 ząbki czosnku

sól

paczkę płatków migdałowych

masło

brokuly4

Płatki migdałowe prażymy na maśle, aż nabiorą pięknego, złocistego koloru. Brokuły gotujemy – nie powinny być zbyt miękkie, raczej lekko chrupać. Jeśli chcemy, by zachowały intensywny zielony kolor, gotujemy je bez przykrywki. Śmietanę, jogurt, wyciśnięte ząbki czosnku oraz sól dokładnie mieszamy, aż powstanie kremowa, śmietanowa konsystencja. Ugotowane, przestudzone i odsączone brokuły kładziemy na talerz, polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym, a na wierzch wykładamy migdały. Już.

brokuly2

Skandalicznie proste i niewiarygodnie smaczne. Nawet dla kogoś, kto nie przepada za brokułami.

{ 5 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Asik. Kwiecień 11, 2013 o 2:52 pm

Lubię, baaardzo lubię. Dodaję jeszcze fetę pokrojoną w kostkę

Odpowiedz

Patyska Kwiecień 11, 2013 o 7:02 pm

Mono czy poligamicznie, takie brokuły mogłabym smakować ;)

Odpowiedz

Tatiana Kwiecień 19, 2013 o 10:45 pm

Robilam, szybkie, nieskomplikowane i oryginalne, wyraziste w smaku. To lubię! :). Jarkowi też dmakowało;).

Odpowiedz

Wiewióra Styczeń 19, 2014 o 7:19 am

Najpierw powiedziałam WOW! ale zdjęcie,co za decha w moich kolorach! a potem powiedziałam drugie WOW! kocham brokuły :)
bardzo spodobał mi się Wasz blog, nie taki stricte z przepisami! i o zyciu, i o chorobach, i o gotowaniu czyli o tym co mnie dotyczy najbardziej, najmocniej.! jesli pozwolicie rozgoszczę się i czerpać będę to i owo :)
Pozdrawiam cieplutko!!!

Odpowiedz

Monika Styczeń 19, 2014 o 9:20 pm

Koniecznie się rozgość i czerp;-) Pozdrawiam!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: