Ziołowe risotto z suszonymi pomidorami i jabłkiem

przez Monika w dniu 17 października 2014 · 2 odpowiedzi

  risotto z pomidorami2Jesienią zwykle dupska puchną, więc tym bardziej trzeba wziąć się w garść i ustalić zasady. Żeby na wiosnę znów nie szukać porad w stylu: „jak wytopić sadło w jeden weekend, cena nie gra roli”. Żywieniową wariatkę znów dotkliwiej Hashimoto poniewiera (czas na kontrolne badania), a przez to tym trudniej trzymać wagę. Zasady podstawowe jesienne będą dwie, nudne, ale skuteczne: nie wpierniczamy słodyczy i nie żremy po dobranocce. A żeby nie żreć słodyczy, przypominam sobie scenę z niedawnego festynu, na którym byłam z córkami…

Otóż stałyśmy sobie we trzy, zadowolone. Nagle zatoczył się w naszym kierunku facet o nieprzeciętnym braku urody. Jak by zaśpiewał Rysiek R.: lekko niedomyty. Do tego czarne pazury, tłuste kłaki i mętne spojrzenie. Brrr. A kiedy otworzył paszczę, ukazały się ciemne kołki. Oddech… aż dziw, że nie zmiatał z powierzchni ziemi istot żywych.  Co gorsza, potwór postanowił być miły dla Majki. Uśmiechnął się do niej, wyciągnął w jej kierunku resztę waty cukrowej na patyku i – mimo wyraźnych problemów z artykulacją spowodowanych procentami – wycedził:

- Nie krępuj się mała, ugryź se!

Prawdopodobnie obrzydził Majce watę cukrową na długo! Generalnie powinien występować w filmikach jakiejś kampanii społecznej o zdrowym żywieniu. Gorzej, że po takowej mógłby runąć nasz przemysł buraczany/cukierniczy. Ja w każdym razie wyobrażam sobie pana za każdym razem, gdy chce mi się zjeść coś słodkiego.

Ziołowe risotto z suszonymi pomidorami i jabłkiem

risotto z pomidorami- szklanka czarnego ryżu (nie dzikiego o długich ziarnach, ale czarnego – zwykłe, krótkie ziarna)

- 0,5 szkl. wina wytrawnego, najlepiej białego

- 12 suszonych pomidorów z zalewy

- jabłko

- zioła prowansalskie

Szklankę ryżu wrzucamy na patelnię na podgrzana łyżkę oliwy z zalewy pomidorów. Chwilę podgrzewamy, mieszamy, aż ryz zacznie skwierczeć. Wlewamy 1,5 szkl. wody i 0,5 szkl. wina. Przykrywamy, dusimy, po ok. 15 minutach wrzucamy pokrojone suszone pomidory. Po kolejnych 15 minutach dodajemy pokrojone jabłko i 2 spore szczypty ziół prowansalskich. Dusimy jeszcze ok. 5-10 min, przy czym ostatnie 5 minut bez przykrycia, żeby odparował ew. nadmiar płynu. Podajemy ze świeżym jabłkiem.  

risotto z pomidorami1

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

foodmania Październik 17, 2014 o 8:23 pm

proste, a w smaku genialne!

Odpowiedz

Monika Październik 21, 2014 o 8:49 am

:-) I tu się zgadzamy:-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: