Racuchy jabłkowe na mące kasztanowej

przez Natasza w dniu 19 czerwca 2015 · 1 odpowiedź

maslowchocholowPicture00003-2

Na mąkę kasztanową natrafiłam przypadkiem w sklepie z żywnością eko. Podobno idealna do wszelkiego rodzaju naleśników, racuchów i placków więc się skusiłam. Jest ona bogatym źródłem skrobi, zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu, całkiem sporo witamin (C, A, E, P, B), kwas foliowy, błonnik i lecytynę. Skoro lubią ją piekarze i cukiernicy, to ja też wypróbuję!

Na pierwszy ogień poszły racuchy z jabłkami. Robiłam je kiedyś, przygotowując numer jabłkowy do „Zwierciadła” i muszę przyznać, że wyszły doksonałe. Puszyste, o ciekawym smaku, zupełnie innym niż na tradycyjnej mące. Najlepiej smakują z płynnym miodem lub świeżo zmiksowanymi truskawkami.

maslow_MG_8863

Na racuchy potrzebujemy:

300 g mąki kasztanowej

2-3 jabłka

szklankę mleka migdałowego

2 jajka

4 łyżki miodu

50 g cukru trzcinowego

łyżeczkę cynamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia, a następnie wlewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy. Jabłka ucieramy na tarce na plastry i dodajemy do ciasta. Starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (np. ryżowego). Racuchy smażymy na niewielkim ogniu.

maslowchocholowPicture00008-3

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

kornik Czerwiec 19, 2015 o 3:06 pm

aż mi tu zapachniało jabłkami:) uwielbiam takie racuchy
Pozdrawiam!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: