Pyszne ciasteczka orkiszowe z orzeszkami macadamia

przez Natasza w dniu 27 marca 2014 · 1 odpowiedź

 

IMG_0953

Plan był nieco inny – miały powstać ciasteczka, ale w kształcie wielkanocnych zajączków. Każde z dzieci otrzymało foremkę i oczekiwało w napięciu na gotowe ciasto. Niestety okazało się ono dość rzadkie, a nawet nieco glajdowate i mimo szczerych chęci upchnięcia go w foremkach, próby zakończyły się niepowodzeniem.

- Słabo – oznajmił Filip.

- Słabo – przyznałam. – Ale to nie zmienia faktu, że ciasteczka są absolutnie pyszne.

- Czy mogę w ramach rozczarowania zjeść o jedno więcej niż planowałaś mi dać?

No, cóż. W ramach rozczarowania musiałam się zgodzić. Godzinę później, odniosłam dziwne wrażenie, że ciasteczka znikają w tajemnych okolicznościach. Zakradłam się do pokoju dzieci i przyłapałam je na konsumpcji podkradzionych wypieków.

- Miałeś wziąć tylko jedno więcej – zagrzmiałam niczym wiosenna burza.

- Ale nie wiedziałem ile chciałaś mi dać na wstępie, poza tym Olga też jest rozczarowana, więc na wszelki wypadek wzięliśmy kilka na zapas.

Bardzo sprytnie.

IMG_0960

A na przepyszne ciasteczka orkiszowe z orzeszkami macadamia i kawałkami czekolady potrzebujemy:

  • 125 g (paczkę) orzeszków macadamia (mogą być solone)
  • 50 gorzkiej czekolady
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 jajk0
  • 1 żółtko
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 syropu z agawy lub miodu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę i orzechy blendujemy mikserem, ale nie na miazgę – mogą zostać małe kawałki. Do miski dajemy masło, miód lub syrop z agawy, cukier, jajko i żółtko i całość miskujemy aż do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zmiskowane orzechy i czekoladę, mieszamy. Ciasto jest dość lepkie i „glajdowate”. Nakładamy łyżeczką od herbaty ok. 23-25 „kupek” na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie delikatnie je spłaszczamy i pieczemy około 14 minut w 180 stopniach. Odstępy między ciasteczkami powinny być nieco większe, bowiem ciasto rozpływa się i powstają ciasteczka-placuszki. IMG_0957

I przypominamy wszystkim chętnym, że dzisiaj w godzinach: 10.45, 16.50 oraz 23.00 można posłuchać co mamy do powiedzenia o blogu i naszej książce „Gotuj, karm i kochaj” w programie „Cook News” w KUCHNI PLUS.

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

Liw ka Marzec 27, 2014 o 5:26 pm

Widziałam ten program i Was :) książka zapowiada się niesamowicie uroczo i z samych pokazanych zdjęć w tv uznałam, że bije z niej niesamowite ciepło.

Pozdrawiam !!!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: