Ptasie mleczko – idealny deser na Komunię

przez Natasza w dniu 29 kwietnia 2013 · 8 odpowiedzi

melczko2

Po kilku próbach, kombinowaniu i zmienianiu proporcji, udało mi się odtworzyć lizboński deser!!! Jest delikatny, puszysty i lekki niczym ptasie mleczko. Dlatego taką właśnie dostał nazwę. Idealny deser na przyjęcie komunijne - osobiście wykorzystam w najbliższą niedzielę.

Lizbońskie ptasie mleczko wymaga trzech głównych składników – bitej śmietany, skondensowanego słodzonego mleka oraz kruchych ciasteczek. Prostota wykonania jest zaskakująca, ale osobiście nigdy nie wpadłabym na pomysł, aby dodać słodzonego mleka. Na szczęście właścicielka restauracji w Lizbonie zdradziła  mi ten sekret.

mleczko

Zaczynamy od ubicia śmietany – 200 ml starcza na jakieś 4-5 porcji. Do ubitej śmietany możemy dodać rozpuszczoną w 4 łyżkach wody żelatynę (2 płaskie łyżeczki). Jeśli z niej zrezygnujemy, deser będzie bardziej „płynny”. Następnie dodajemy skondesowane mleko i ubijamy ze śmietaną aż się wszystko połączy. Ile? Według uznania. Ja dodałam 1/3 puszki, ale można mniej lub więcej – zależy jak bardzo nasz deser ma być słodki. W trakcie dodawania najlepiej samemu próbować – moczyć palucha i metodą oblizywania oceniać poziom słodkości. Kruche ciasteczka rozbijamy blenderem w puch. Następnie nakładamy 2-3 łyżki ubitej masy do szklanego naczynia, posypujemy łyżką sproszkowanych ciasteczek i znowu nakładamy masę. Na wierzchu ponownie lądują ciasteczka.

mleczko1

To wszystko.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, po czym delektujemy się niebiańskim ptasim mleczkiem, lekkim, puszystym i skandalicznie smacznym.

mleczko3

{ 8 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

gruszka Kwiecień 29, 2013 o 12:17 pm

Ach, no tak, sezon komunijny nadchodzi! :)

Odpowiedz

Natasza Kwiecień 29, 2013 o 12:23 pm

W tym roku jestem osobiście komunijnie zaatakowana – więc mam sporo pieczenia :-)

Odpowiedz

anusiak Listopad 14, 2013 o 9:27 pm

wygląda przepysznie :) nie napisałaś tylko jakie mają byc te ciasteczka ? zwykłe herbatniki ? pozdrawiam..

Odpowiedz

Natasza Listopad 15, 2013 o 2:07 pm

Myślę, że mogą być dowolne – maślane, kruche – ja dałam zwykłe ciasteczka zbożowe, niezbyt słodkie i do tego garść mini ciasteczek o posmaku migdałowym (amarettini). :-)

Odpowiedz

Ola Luty 28, 2014 o 11:04 am

Czy ten deser można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce?
Czy nie traci wtedy na jakości?
W dniu komunii byłoby to raczej ekstremalnym wyczynem żeby szykować nawet tak szybki i prosty deser :)

Odpowiedz

Natasza Marzec 3, 2014 o 11:45 am

Spokojnie można dzień wcześniej :-)

Odpowiedz

kar Październik 20, 2014 o 11:28 pm

Hmm, wygląda pysznie! Jest bardzo słodkie, czy przypomina to mleczko ze sklepów?

Odpowiedz

Natasza Październik 22, 2014 o 9:12 am

Nie, raczej nie. ALe jest równie puszyste i delikatne :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: