Powidła z cynamonem

przez Monika w dniu 27 września 2015 · 0 odpowiedzi

powidla z cynamonem3Żywieniowa uwielbia oglądać filmiki dotyczące żarcia i zdrowia. Zawsze z włączoną podejrzliwością, na możliwie najwyższym poziomie. Bo też co z tego, że pani się chwali, że rzodkiewka ją uzdrowiła z raka, skoro ta sama pani opowiada, że terapię zaczęła dzień po chemioterapii, widząc, że ta nie zlikwidowała guza…

Z podejrzliwością oglądałam niedawno jakiś filmik o jegomościu z Azji, który przeżył skandalicznie dużo lat, w dodatku bezczelnie całkiem dobrze trzymając się na nogach i mówiąc do rzeczy. Pan wymieniał produkty spożywcze, które jego zdaniem - spożywane codziennie - przyczyniły się do tego świetnego rezultatu. A ja z coraz większym podekscytowaniem odhaczałam „zgadza się!”, bo przecież w badaniach różnistych pubmedowych (czyli w bazie publikowanych artykułów naukowych) też takie rewelacje o tychże roślinach/produktach są. Może to złudzenie, a może nie, ale pan zdecydowanie najsilniej z wymienianych akcentował cy na mon. Za to ja zdecydowanie za rzadko używam go w kuchni! Tymczasem kora cynamonowca ma działanie przeciwzapalne, a wiadomo, że stan zapalny jest podłożem dla wielu chorób, czyli lepiej sprzątać i zapobiegać. Pomaga także w stabilizowaniu poziomu cukru, chorobach stawów, obniża poziom cholesterolu, a do tego stosowana jest w walce z grzybicami przewodu pokarmowego.

Należy jednak podkreślić, że pan Azjata rąbał cynamon codziennie, więc umówmy się, że zjedzenie dwa razy do roku odrobiny cynamonu w ciastach świątecznych to jednak ciut za mało. Ja spróbuję pamiętać i sypać przynajmniej szczyptę cynamonu to wszystkiego, do czego się da. Zaczynając od porannej kawy, przez kanapki z masłem orzechowym, a skończywszy na zaprawach. Dlatego dziś…

Powidła z cynamonem

powidla z cynamonem- śliwki w ilościach przemysłowych

- cynamon

Powidła wiadomo: śliwki myjemy, wydłubujemy pestki, dusimy i smażymy towarzystwo w garze. Tak długo, aż odparuje woda. Gdy breja zgęstnieje dodajemy cynamon. Nie, nie podam ilości. Robiłam te powidła z różnych śliwek, z różnych źródeł i dosypywałam różne ilości cynamonu. Po prostu dosypujcie małymi porcjami i próbujcie.

Nakładamy masę do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Podobno dżemy i konfitury nie wymagają sterylizowania, bo sama temperatura nakładanej masy wystarczy. Ja jednakowoż na wszelki jeszcze zagotowuję. Wstawiam słoiczki do dużego garnka, zalewam wodą o temperaturze zbliżonej do temp. powideł. Zalewam oczywiście tak, żeby woda nie sięgała zakrętek. Zagotowuję – od momentu, w którym woda się zagotuje, wystarczy 20 minut lekkiego bulgotania. Smacznej jesieni! :-)

powidla z cynamonem4

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: