Pieczone warzywa z guacamole

przez Natasza w dniu 19 marca 2015 · 0 odpowiedzi

Są takie dni, kiedy absolutnie nie chce mi się gotować. Nie mam siły, ochoty, ani pomysłu. Na dodatek jedno dziecko chce to, a drugie zupełnie co innego. Zgodni są tylko co do naleśników.

W ostatni weekend, po wysprzątaniu całego domu, spacerze z psem, odwiezieniu dzieci na gitarę i perkusję, mój umysł zbuntował się i nie chciał wymyśleć żadnego fajnego obiadu. I pewnie właśnie dlatego powstało danie szybkie, smaczne, kolorowe, bez mięsa, za to z całym warzywnym alfabetem. Pieczone warzywa z sosem guacamole.

Potrzebujemy:

400 g małych ziemniaków

1 dużego batata

200 g marchewki

4 czerwone cebule

1 cukinię

1 paprykę

4 małe ząbki czosnku

100 g pomidorków koktajlowych

4 gałązki tymianku

4 łyżki oliwy z oliwek

sól pieprz

Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki (oprócz czosnku), rozkładamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, dodajemy tymianek, sól i pieprz i wkładamy do piekarnika na 40 minut na 190 stopni. Z doświadczenia wiem, że pomidorki koktajlowe lepiej dołożyć jest 15 minut później, wtedy nie rozmiękną aż tak bardzo.

Guacamole robimy z awokado (rozgniatamy je widelcem), soku z cytryny, ząbka czosnku oraz łyżki oliw z oliwek.

GOTOWE!

A JEŚLI KTOŚ Z WAS MA OCHOTĘ ZOBACZYĆ CZYM ZAJMUJĘ SIĘ POZA GOTOWANIEM I POCZYTAĆ MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ „MAMINSYNEK”, TO ZAPRASZAM NA SWOJEGO FANPAGE’A NA FACEBOOKU!!!

https://www.facebook.com/nataszasocha73

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: