Ta zupa kojarzy mi się z zakochaniem. Może dlatego, że jest różowo-pomarańczowa i bardzo romantycznie wygląda na talerzu. A może dlatego, że moja przyjaciółka dostała kiedyś od swojego narzeczonego pęczek rzodkiewek… bo była uczulona na większość kwiatów. A ponieważ narzeczony nie chciał przyjść z pustymi rękami, wybrał bukiet… warzywny.
Przyjaciółka podziękowała, powąchała i przerobiła bukiet na zupę. I słusznie. Zupa rzodkiewkowa jest nie tylko ładna, ale i zdrowa. Już Egipcjanie docenili rzodkiewki, które były traktowane jako przysmak faraonów. Warzywa te dostarczają sporo witamin i składników mineralnych. Są źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B6, a także potasu, miedzi, manganu, żelaza i siarki. Natomiast charakterystyczny smak warzywa – olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku i likwiduje zgagę.
No, to mamy idealną zupę na lato!
Potrzebujemy:
700 ml bulionu warzywnego
3 pęczki rzodkiewek
80 g szalotek
80 g masła
łyżkę syropu klonowego
100 ml śmietany kremówki
kilka orzechów włoskich
olej orzechowy
garść posiekanych ziół
sól, pieprz
Rzodkiewki płuczemy i kroimy na plasterki. Szalotkę kroimy na wiórki i razem z rzodkiewką podduszamy z 40 g masła. Dodajemy syrop klonowy, mieszamy i wlewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Zioła siekamy i dodajemy do oleju orzechowego, a następnie całość do zupy. Podgrzewamy raz jeszcze, dodajemy pozostałe 40 g masła i znowu miksujemy aż zupa zrobi się „piankowa”. Osobno ubijamy śmietanę kremówkę. Zupę dekorujemy kilkoma plasterkami rzodkiewki, dodajemy posiekane włoskie orzechy oraz 2-3 łyżki ubitej śmietany. Zupę serwujemy np. z mini grzankami skropionymi sokiem z cytryny.
{ 3 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }
brzmi nieźle, a co dało taki ładny pomarańczowy kolor? właśnie robię ale takiego koloru mi się nie uda osiągnąć..
A ja spodziewałam się, że będzie bardziej różowy. Tymczasem po zmiksowaniu wyszedł bardziej pomarańczowy
Mi wyszła bladoróżowa :). Pyszna!