Szybkie i proste pesto na bazie niedźwiedziego czosnku. Czosnek niedźwiedzi, nazywany też cebulą czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Roślina ta stanowiła dla nich rodzaj uniwersalnego leku.
Starogermańska legenda głosi, że czosnek niedźwiedzi był pierwszym posiłkiem misiów tuż po przebudzeniu się z snu zimowego. Doszli więc do wniosku, że skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzia, to musi być idealny również dla człowieka
Roślina ta ma właściwości przeciwnowotworowe, które zawdzięcza przede wszystkim organicznym związkom siarki, działającym na zasadzie silnego przeciwutleniacza. Podobno czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną w Europie i zawiera jej kilka razy więcej niż tradycyjny czosnek. Związki zawarte w czosnku niedźwiedzim podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” LDL, a także obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy, a co za tym idzie – także zawału serca, udaru czy choroby wieńcowej.
Liście czosnku niedźwiedziego są bardzo podobne do liści konwalii majowej, które są trujące, dlatego UWAGA! Jeśli nie jesteśmy pewni, sprawdźmy jak pachną liście – te „niedźwiedzie” mają wyjątkowy, charakterystyczny zapach… czosnku
Nie ma wyjścia – od dzisiaj do naszego menu dopisujemy czosnek niedźwiedzi.
Na pesto potrzebujemy:
* pęk liści czosnku niedźwiedziego
* garść orzeszków piniowych
* oliwa z oliwek
* sól morską
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) miksujemy, aż postanie gęste, aromatyczne pesto. Przekładamy je do słoiczka i zalewamy oliwą, tak żeby przykrywała pesto. W ten sposób można je przechowyać w lodówce nawet kilka miesięcy. Idealne do makaronów, ziemniaków, kasz lub (np. po zmieszaniu z twarożkiem) jako pasta na chleb.
{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }