Pascha, cudowna kremowo-serowa potrawa wielkanocna

przez Natasza w dniu 28 marca 2013 · 7 odpowiedzi

DSC02385

Jako fanka wszelkiego rodzaju serników, obok paschy nie mogłam przejść obojętnie. Przygotowałam ją wcześnie rano, następnie zaliczyłam z dziećmi film o strasznym jaszczurze, który chciał pożreć  dziobasy i inne papugi (Zambezia), a po powrocie odkleiłam pieluchę z paschy i skubnęłam trochę, bo mnie o to prosiła.

Mniam.

DSC02386

Pascha wielkanocna, to tradycyjna potrawa rosyjska lub ukraińska, przygotowywana raz do roku oczywiście na Wielkanoc. Robi się ją z twarogu, śmietany i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Z kolei cukier, wanilia i bakalie mają  symbolizować  bogactwo i dobrobyt.

Zaczynamy od zdobycia pieluchy  tetrowej, czystej oczywiście. Wykładamy nią sito i czekamy na paschę.

A do paschy potrzebujemy:

* kilogram twarogu (z wiaderka) – oryginalnie twaróg należy wykonać samemu, ale przyjmijmy wersję prostszą i łatwiejszą

* kostkę masła

* 5 żółtek

* 250 ml śmietanki kremówki

* środek z jednej laski wanilii

* 300-350 g cukru

* bakalie

DSC02379

Żółtka wrzucamy do garnuszka dodajemy cukier, podgrzewamy aż się rozpuści, dodajemy śmietankę i nadal podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej masy dodajemy masło, wanilię i ser i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy bakalie i raz jeszcze dokładnie wszystko mieszamy. Masę serową przelewamy do naszego sitka wyłożonego pieluchą (pod spód stawiamy głeboki talerz lub miskę).

DSC02381

DSC02382

Zawijamy pieluchę na wierzch (czyli tak naprawdę spód) paschy i dociskamy talerzem, na którym możemy dodatkowo postawić coś ciężkiego (np. słoik). Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Po wyjęciu odwijamy pieluchę, wylewamy serwatkę  z miski, przekładamy paschę na talerz i odklejamy całkowicie pieluchę. Możemy ją dodatkowo udekorować truskawkami.

DSC02387

DSC02389

Skubnęłam jeszcze trochę, najwyżej zwalę na psa.

:-)

SZUKACIE POMYSŁU NA WIELKANOCNY PREZENT??? Mamy dla Was pewien pomysł!!!

http://chilifiga.pl/nasza-ksiazka/

{ 7 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

whiness Marzec 28, 2013 o 3:33 pm

Że też jeszcze jej nie jadłam… Wygląda naprawdę bardzo
apetycznie.

Odpowiedz

Natasza Marzec 28, 2013 o 5:34 pm

Jest pyszna, zwłaszcza jak się lubi serniki!!

Odpowiedz

Krystyna Marzec 28, 2013 o 7:32 pm

Jakie to wyjdzie duże, takie jak talerz obiadowy? Muszę sobie przekalkulować.

Odpowiedz

Natasza Marzec 29, 2013 o 8:11 am

To zależy jakie masz sitko. Jak mniejsza średnica, to będzie po prostu wyższa, jak większa średnica, to pascha będzie szeroka, ale niska.

Odpowiedz

Patyska Marzec 28, 2013 o 9:29 pm

No no, taką paschę to bym chętnie pożarła. Całą!

Odpowiedz

Natasza Marzec 29, 2013 o 8:10 am

Ja podskubuję regularnie, nie wiem czy starczy do Świąt :-)

Odpowiedz

Wiecha Maj 21, 2016 o 6:02 pm

Przyznam, że nie będę pieluchy „dodatkowo dekorować truskawkami” ;), ale przepis wypróbuję natychmiast – tego szukałam i nie ma to związku z Wielkanocą :).
Pozdrawiam!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: