Orzechowiec z jabłkami, żurawiną, malinami i bezową pianką

przez Natasza w dniu 6 marca 2014 · 2 odpowiedzi

IMG_0536

Pora ostatecznie pożegnać zimę, której w tym roku wprawdzie nie było zbyt wiele, ale jednak nic nie zastąpi słonecznych, ciepłych dni, podczas których można się wygrzać niczym foka. Z okazji pożegnania – ciasto z nutą cynamonu, z suszoną żurawiną, karmelizowanymi jabłkami i całą górą orzechów. Zwieńczeniem tej pychoty jest delikatna bezowa pianka. Ciasta nie da się zjeść zbyt dużo, gdyż jest dość sycące, więc nie obawiajmy się, że spuchnie nam dupsko i to tuż przed wiosną. Od przyszłego tygodnia, na blogu, seria dietetycznych, zdrowych i lekkich dań, dzięki którym z wygrzanej foki przemienimy się w smukłego flaminga. Oczywiście od czasu do czasu uraczymy was słodkim przerywnikiem, bowiem jakże nudne byłoby nasze życie, gdyby pozbawiono go słodyczy…. Przynajmniej moje :-)

Ciasto plecam również dzieciom, jeśli nie są uczulone na orzechy – owocowa mieszanka jabłek, żurawiny i malin zasmakowała nawet mojemu Filipowi, który generalnie nie przepada za owocami w cieście. Wydłubuje nawet truskawki z konfitury, twierdząc, że mu się ślizgają po przełyku, a on woli, gdy całość łagodnie wpada do żołądka. Tak mi to przynajmniej wyjaśnił. Tym razem zjadł ciasto z apetytem, dzięki czemu wyszliśmy z magicznego kręgu ciast babkowych oraz muffinków.

IMG_0521

Na mega pysznego orzechowca z owocami potrzebujemy:

  • szklankę mieszanki orzechowej – wybrałam nerkowce, orzechy laskowe, piniowe oraz pistacje – zrezygnowałam z włoskich, bo sama jestem na nie uczulona
  • 2  szklanki mąki pszennej (lub jedna szklanka mąki pszennej, jedna razowej)
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła

Orzechy miksujemy najdrobniej jak się da. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz  cynamon i całość mieszamy. Dodajemy masło, żółtka oraz miód. Całość miksujemy aż powstanie gładka masa, z której formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce na czas przygotowania nadzienia owocowego.

Na nadzienie potrzebujemy:

  •  kg jabłek, które ucieramy na tarce, na dużych oczkach
  • 200 g mrożonych malin
  • 100 g suszonej żurawiny
  • garść wybranej mieszanki orzechowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę miodu

Na patelni roztapiamy masło, miód i cukier. Dodajemy jabłka, żurawinę, maliny oraz orzechy i całość  gotujemy ok. 15 minut, aż odparuje większość płynu. Dodajemy łyżkę  mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Owoce należy wystudzić. W tym czasie ubijamy pianę z pozostałych 3 białek z 80 g cukru (u mnie fruktoza). Formę o wymiarach  25 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta ugniatamy na dnie. Wykładamy nasze nadzienie owocowe, a na nie ubitą pianę. Górę posypujemy drugą połową ciasta utartą na grubych oczkach, a całość – dodatkowo łyżką cukru palmowego. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około godzinę.

IMG_0525

IMG_0519

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Avi Marzec 6, 2014 o 1:16 pm

Wygląda przepysznie. Zjadło by się :)

Odpowiedz

If Marzec 6, 2014 o 9:15 pm

Smakuje też przepysznie :) Już przetestowane, upieczone i prawie zjedzone :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: