Orkiszowo-razowe ciasteczka ślimaki

przez Natasza w dniu 13 marca 2015 · 6 odpowiedzi

 slima1

U mnie nareszcie wiosna. To oczywiście nie oznacza jeszcze, że należało pozbyć się zimowych kurtek i czapek, tylko, że  znaleźliśmy w ogrodzie cztery krokusy nieśmiało wybijające się spod resztek śniegu.

- Wiosna!  – zawołał Filip i zaczął chuchać na krokusa, żeby szybciej urósł.

- Pieczemy coś? – spytała Olga. – Wiosenne ciasteczka?

No dobrze. Ale przemycimy zdrowe składniki. Mąką będzie orkiszowa oraz razowa, miód zamiast cukru i naturalne kakao. I tak powstały pierwsze wiosenne ślimaki.

slima4

Na ciasteczka ślimaki potrzebujemy:

120 g mąki razowej

120 g mąki orkiszowej

1 jajko

80 ml miodu

30 g kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

10 ml rumu

Wszystkie składniki (oprócz kakao) zagniatamy na ciasto. Połowę odkładamy na bok, do pozostałej połowy dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Każdą z części ciasta (jasne i ciemne) zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do loówki. Po tym czasie rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto (osobno), a następnie ciemne przekładamy na jasne i raz jeszcze rozwałkowujemy. Zwijamy w rulon i tniemy na cienkie talarki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem w temp. 180 stopno około 12 minut.

slima3

{ 6 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

bryssska Marzec 13, 2015 o 10:26 am

pięknie i pysznie wyglądaja; pozdrawiam

Odpowiedz

magda Marzec 13, 2015 o 1:26 pm

jakie urocze ciasteczka!

Odpowiedz

AGa P. Marzec 13, 2015 o 8:48 pm

Przynajmniej bez kostki masła. Będą jutro ;)

Odpowiedz

gin Marzec 14, 2015 o 9:06 pm

Piękne mają kolory :)

Odpowiedz

Anna Maj 7, 2015 o 6:27 pm

Czy mozna uzyc maki gryczanej zamiast razowej?

Odpowiedz

Natasza Maj 22, 2015 o 10:25 am

Nie próbowałam, ale myślę, że można. :-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: