Orkiszowe ciasto z jogurtem, miodem i owocami

przez Natasza w dniu 22 lipca 2014 · 2 odpowiedzi

IMG_2142

Tygodniowy pobyt nad morzem zaliczony. Zaliczone również: niezliczone ilości gofrów, kręconych lodów, kręconych ziemniaków, oscypków z żurawiną oraz porcja sinego halibuta. Halibut generalnie powinien być mięciutki i biały niczym śnieżna sowa. Miękki był, nawet tak bardzo, że nie dało się go nabrać na widelec. Do tego siny. Na moje pytanie co mu się stało, miła pani od ryb wyjaśniła, „że pewnie zakrztusił się krwią”. Odechciało mi się ryb do końca pobytu.

A po powrocie postanowiłam przez jakiś czas unikać gotowych, kupowanych produktów. Mimo upału, wolę upiec, ugotować lub udusić coś samodzielnie. Na początek – przepyszne ciasto orkiszowe z jogurtem, miodem i świeżymi owocami.

IMG_2148

Potrzebujemy:

pół szklanki cukru trzcinowego

pół szklanki miodu

3 szklanki mąki orkiszowej

3 jajka

środek z laski wanilii

250 ml jogurtu greckiego

pół szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce – truskawki, śliwki, morele – co tam chcemy

Wszystkie składniki ukręcamy ręcznie, bez konieczności odpalania miksera i wykładamy na blachę o wymiarach 25 x 30 cm lub do okrągłej tortownicy z kominem. Następnie wtykamy w nie owoce (dałam truskawki i resztki zamrożonego rabarbaru) i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra/dół), około 40 minut.

IMG_2139

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

magma Lipiec 22, 2014 o 4:28 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz

gin Lipiec 24, 2014 o 5:19 pm

Jak się czasem zastanowię albo naoglądam, co się dzieje w nawet najlepszych restauracyjnych kuchniach, to mi się odechciewa jeść poza domem, heh…
Na szczęście w zaciszu własnej kuchni można przygotować prawdziwe pyszności, takie jak Twoje ciacho na przykład :)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: