Orkiszowe ciasto dyniowe

przez Monika w dniu 3 października 2014 · 4 odpowiedzi

  ciasto dyniowe2Żywieniowa wariatka znów się szlaja po sportowych imprezach. Prawdopodobnie szuka inspiracji, żeby ruszyć tyłek i wyglądać fit, jak… siatkarze Lotosu. Ech. Umięśnione, gibkie ciała. Grrr. X Memoriał im. A. Gołasia to jedna z największych imprez siatkarskich w kraju, zatem rangą gigant, zwłaszcza jak dla takiego małego miasteczka.

Moje krnąbrne królewny załapały się na warsztaty siatkarskie dla dzieci. Prowadzili je: Andrea Anastasi, kolejne grrrr, uroczy Włoch, obecnie trener Lotosu Trefl Gdańsk (którego syn kolegi zapamiętał: „ten siwy pan, który podawał piłki”;-). I Giba. Najsłynniejszy siatkarz brazylijski, choć pseudonim idealny dla rapera z Jeżyc. Duuuże grrrr.

Majka na warsztatach postanowiła pokazać, co potrafi i grała w siatkówkę, stosując ruchy z zajęć zumby. Rozczuliła trenerów bardzo. Od Giby dostała buziaka. I się zaczęło…

Poniedziałek. Sklep papierniczy, kupujemy gumki, żeby zrobić bransoletki na dzień chłopaka. Majka opiera się o ladę, rozgląda upewniając, że ma widownię i wzdycha: ach, mamo, ale ten buziak do Giby to był niezły co?

Sklep spożywczy. – Mamo, a ciekawe czy w Brazylii Giba je jabłka. No wiesz, ten Giba co mi dał buziaka.

Przychodnia lekarza rodzinnego, gdyż smarkula złapała w weekend przeziębienie. Pani doktor zadała wymarzone przez Majkę pytanie: gdzie się tak załatwiłaś?

Odpowiedź mogła być tylko jedna: Ech, pewnie mnie Giba zaraził, jak mnie pocałował.

Chciałam jej kupić pewnego znanego batona i dać, żeby przestała gwiazdorzyć. Ale nie będę dziecka truła. Zrobię jakieś pyszne ciasto, może to też zadziała.

Orkiszowe ciasto dyniowe

Się rozpędziłam i używałam kubka zamiast szklanki, więc zawsze parę gramów składnika więcej. Wyszło pysznie, więc zostawiam dokładnie tę miarkę.

ciasto dyniowe- 1 kubek mąki orkiszowej, ja dałam przemiał 1100 i z mniej mieloną już bym chyba nie ryzykowała

- 1 kubek cukru

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- płaska łyżeczka cynamonu

- płaska łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 kubka oleju (niepełne pół)

- 2 jajka

- 1,5-2 kubki dyni startej na małych oczkach (jeśli odciśniemy trochę dynię z soku, to starte pasemka będą bardziej zbite – wówczas dodajemy maksymalnie 1,5 kubka)

Łączymy najpierw suche składniki, następnie dorzucamy dynię, olej oraz jajka i mieszamy dłonią. Niestety, jest to jedno z najsmaczniejszych surowych ciast, zatem kto się boli bólu brzucha, ten może oblizać łapę. Uwielbiam!

Pieczemy w naczyniu wyłożonym pergaminem, ok. 40 minut, 180 st. C. Smacznego!

ciasto dyniowe1

{ 4 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Marysia Marzec 18, 2015 o 8:50 pm

Uwielbiam wasz blog. Studiuje dietetyke w Londynie i calkowicie zgadzam sie z waszymi nawykami zywieniowymi. Jedzenie to lekarstwo .

Odpowiedz

Monika Marzec 26, 2015 o 3:32 pm

:-) miłego studiowania!

Odpowiedz

ono Listopad 17, 2016 o 9:30 am

Z grubo mielonej też wychodzi, przetestowane ;)

Odpowiedz

Monika Listopad 25, 2016 o 12:21 pm

Dzięki!:-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: