Orkiszowa tarta z burakami i zielonymi szparagami

przez Natasza w dniu 16 kwietnia 2015 · 0 odpowiedzi

IMG_3973

To danie wygląda absolutnie zachwycająco. Czerwone buraki, zielone szparagi, biały kozi ser. A wszystko zamkniętę w orkiszowej tarcie. Smacznie i zdrowo. Osobiście kocham buraki pod każdą postacią i to jest bardzo zdrowa miłość.

Bowiem buraki mają właściwości lecznicze, a wszystko dzięki antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim zwiększa się nasza odporność, wolniej się starzejemy i zmniejszamy ryzyko zachorowania na nowotwory.

IMG_3974

Na burakowo-szparagową tartę potrzebujemy

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 buraki
  • 10 zielonych szparagów
  • 100 g koziego sera twarogowego
  • opcjonalnie (plasterki boczku – mój mąż sobie zamówił)
  • 3 szalotki lub jedną dużą słodką cebulę
  • ząbek czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany odtłuszczonej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • szczyptę gałki muszkatołowej

Mąkę, wodę, sól oraz masło zagniatamy na ciasto ? powinno być dość sprężyste. Formujemy kulę i schładzamy pół godziny w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę (u mnie średnica 28 cm). Na spód wysypujemy kulki ceramiczne do pieczenia lub fasolę ? by obciążyć ciasto i tak pieczemy w 220 stopniach około 14 minut. W tym czasie obieramy buraki, kroimy je na plasterki, a szparagi na mniejsze kawałki (zielonych nie obieramy!!!!) i gotujemy około 15 minut w niedużej ilości wody wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek i całość dusimy jeszcze jakieś 7 minut. Odcedzamy. Na upieczony spód wykładamy poddgotowane buraki i szparagi i posypujemy pokruszonym kozim twarogiem. Do śmietany dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową i całość wylewamy na marchewkową tartę. Pieczemy w 220 stopniach około 30 minut.

IMG_7326

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: