Odchudzona jagodowa panna cotta

przez Natasza w dniu 4 lutego 2015 · 0 odpowiedzi

IMG_3477

Sezon na odchudzanie trwa. Dotyczy on nie tylko nas, ale również tego, co jemy. Przy odrobinie wyobraźni odchudzić można dosłownie wszystko, nawet panna cottę, która w oryginale składa się z ogromnej ilości śmietany kremówki i cukru.

Tym razem jednak doszło do małej podmiany. Śmietanę zamieniłam na chudy jogurt, a zamiast cukru użyłam syropu z agawy. Na wierzchu miała być bita śmietana, a jest… również chudy jogurt, na dodatek bez cukru. Całość jest lekka, smaczna i nie powoduje wyrzutów sumienia. Śmiało można zafundować sobie taki deser, nawet jeśli jesteśmy na diecie.

IMG_2153

Na odchudzoną panna cottę potrzebujemy:

250 ml jogurtu naturalnego

250 g mrożonych jagód

syrop z agawy (ilość zależy od naszych upodobań oraz słodkości jagód, ja dodałam około 4 łyżek)

trzy łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie

Jagody rozmrażamy, osuszamy i miksujemy z 200 ml jogurtu naturalnego oraz syropem z agawy. Dodajemy do całości rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem na wierzch nakładamy kleksy z pozostałego jogurtu.

IMG_3478

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: