Najlepsze pierniczki na święta

przez Natasza w dniu 27 listopada 2012 · 1 odpowiedź

Udało się! Nowy przepis nie wywołał okrzyków rozpaczy, bluzgania, ani chęci utopienia św. Mikołaja z jego świtą reniferów włącznie. Podaję przepis, bo sprawdzony, ciasto wyszło miękkie i ugniatało się w paluchach niczym glina, nazywana przez dzieci glajdą.

Też im pozwoliłam ugniatać, co zrobiły z dziką radością. Niestety dwie godziny później odmówiły sprzątania kuchni.

Pierniczki 2012!

Pierniczki

600 g mąki

300 g miodu (wzięłam lipowy)

100 g drobnego cukru lub cukru pudru

150 g roztopionego masła

1 jajko

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

torebeczka przypraw do pierników

Wszystko należy pozwolić wymieszać mikserowi, a następnie trochę sobie pougniatać, dla samej radości zatapiania rąk w glajdzie. Polecam wcześniej umyć ręce, zwłaszcza dzieciom. Następnie rozwałkowujemy ciasto (jest mięciutkie, trochę klejące, więc podsypujemy mocno mąką) i wykrawamy co się da.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut lub dłużej, jeśli chcemy ciemniejsze lub całkiem długo, jeśli chcemy je spalić.

jeszcze ciepłe

A potem DEKORUJEMY!!!

Pierniczek Dino Filipa

Pierniczki Olgi

Pierniczek dla Moniki, zdrowy bo z marchewką :-)

Na koniec pozostaje nam ulubiona czynność – sprzątanie kuchni. Zalecam łyknąć krwawą Mary i nie żałować sobie wódki. To było bardzo sympatycznie spierniczone popołudnie.

Kto sprzątnie kuchnię?
Jeleń mama, jak zwykle

 

{ 1 odpowiedź… przeczytaj go poniżej albododaj jeden komentarz }

Misia Grudzień 11, 2013 o 10:54 pm

Extra – przepis zachowuje, bo sprawdza sie swietnie!

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: