Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i pomidorami

przez Natasza w dniu 14 marca 2014 · 0 odpowiedzi

IMG_0642

W związku z gwałtownym i zaskakującym wybuchem wiosny pojechalismy z dziećmi do ZOO, zobaczyć co na to zwierzęta. Njabardziej zaskoczone wydawały się być pingwiny, które w pośpiechu zwiewały przed słońcem i albo poszukiwały cienia, albo z uporem nurkowały w chłodnej wodzie. Słońce nie przeszkadzało im tylko w czasie karmienia.

- Mamo, ja też jestem głodny – oznajmił Filip.

- To poproś pana, może też ci rzuci rybkę – zaproponowałam mu, ale spojrzał na mnie z miniaturową pogardą sześciolatka.

- Ale ja bym chciał makaron. Ze szpinakiem.

- Fuj – natychmiast oznajmiła Olga. – A ja z pomidorami.

Niestety, jak się okazuje w sprawie karmienia tylko pingwiny nie wybrzydzają. Na szczęście znalazłam kompromis. Wielkie makaronowe muszle tzw. conchiglioni z dowolnie wybranym farszem w dwóch kolorach – zielonym i czerwonym. Dodatkowa atrakcja polega na tym, iż dzieci same mogą faszerować muszle, tylko trzeba je najpierw rozebrać do majtek (dzieci oczywiście), gdyż nadzienie zadziwiająco częściej trafia w oko i włosy, niż w makaronową muszlę. W czasie, gdy potrawa spędza miło czas w piekarniku należy wykąpać dzieci lub pozwolić je oblizać psu.

IMG_0635

Na pyszne makaronowe muszle potrzebujemy:

ok. 20- 25 wielkich muszli

2 sosy

Sos szpinakowy:

  • 500 g szpinaku liściastego, może być mrożony
  • cebula
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • orzeszki piniowe
  • łyżka gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • pieprz, sól

Cebulę podduszamy na maśle, szpinak rozmrażamy w garnuszku z odrobiną wody. Dodajemy do niego duszoną cebulkę, dwa wyciśnięte ząbki czosnki, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dusimy aż odparuje woda i na koniec dodajemy garść orzeszków piniowych. Jeśli szpinak nadal jest zbyt mokry, odcedzamy go.

Sos pomidorowo-kaparowy

  • 6-7 dużych dojrzałych pomidorów
  • 1 słodka cebula
  • garść kaparów
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz i sól
  • opcjonalnie – biały owczy ser

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części i dusimy na oliwie z oliwek. Na łyżce masła podduszamy cebulę i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Kiedy woda nieco odparuje, miksujemy pomidory, ale nie na miazgę – w sosie mogą zostać wyczuwalne kawałki pomidorów. Na koniec wrzucamy kapary oraz pokruszony owczy ser.

Muszle gotujemy, odcedzamy i czekamy aż trochę wystygną. Do faszerowania przestudzonym szpinakiem oraz sosem pomidorowym zapędzamy dzieci. Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy utartym serem pecorino i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20-25 minut.

IMG_0640

IMG_0637

SMACZNEGO!!!

 

{ 0 odpowiedzi… dodaj teraz jeden komentarz }

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: