Mus jagodowy z kaszą i najlepszy patent na upały

przez Monika w dniu 8 sierpnia 2013 · 2 odpowiedzi

krem jagodowy z kaszą1Przysięgam, że kiedy dekorowałam deser, to jagody były malowane jak z Disneya i gładziutkie jak po ostrzyknięciu botoksem. Ale żar taki leje się z nieba, że podczas wczorajszej 4-minutowej sesji w ogrodzie dosłownie więdły w oczach. Wystraszyłam się, że ja za chwilę zacznę wyglądać podobnie, więc śmignęłam nad pobliskie jezioro. A tam zobaczyłam najlepszy patent na upał!

Otóż spory facet, wyglądający na baaardzo zmęczonego gorączką, wcisnął się w małe kółko dmuchane swojego dziecka. Dał radę przełożyć tylko jedno ramię i głowę, w związku z tym wyglądał jak w za ciasnej i nadmuchanej  szarfie miss jeziora. Powłócząc nogami po piachu, wlazł do wody i szedł, szedł, aż dotarł do miejsca, w którym stracił grunt. Tam uczynił mały rzut ciałem na jeszcze głębszą wodę i zawisł. Dosłownie zawisł! Przytulił policzek do syrenki Ariel i tak wisiał – wystawała ledwie głowa i rzeczona syrenka właśnie. Widok wzruszający. Po pół godzinie wylazł w miejsce, w którym miał grunt i przełożył kółko na drugie ramię. Następnie wrócił powisieć w wodzie jeszcze trochę. Chłodno, bezpiecznie, genialnie. Po prostu najlepszy patent na upał!

A ten mus jagodowy, który mi słońce paliło, to robię tak:

Mus jagodowy z kaszą

Skąd takie połączenie? Ano stąd, że ja – delikatnie mówiąc – nie lubię kaszy jaglanej. A to paskuda bardzo polecana osobom, które nie spożywają padliny. Więc szukałam sposobu, żeby kasza przestała smakować kaszą. Ta smakuje jak fantastyczny mus jagodowy! I o to chodziło.

krem jagodowy z kaszą2- kasza jaglana ugotowana i ostudzona

- jagody świeże

- mleko kokosowe

- syrop z agawy

Precyzyjne proporcje nie są niezbędne. Ważne, żeby sypać jagód i słodzić tak długo, aż kasza przestanie smakować jak kasza. Ja dla dodatkowej pewności posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi.

Ciekawe, czy inni plażowicze też wypatrzyli ten patent z zawisaniem w wodzie. Jeśli tak, to spodziewam się dziś plagi bujanych falami przytulaczy syrenek. Zdjęcia nie zrobię, gdyż także planuję się pobujać. 

krem jagodowy z kaszą3

{ 2 odpowiedzi… przeczytaj je poniżejdodaj jeden komentarz }

Patyska Sierpień 8, 2013 o 3:49 pm

Monia, jeszcze raz powtarzam, że każdy Twój nieprzeczytany post to wielka strata dla nieprzeczytającego :)

Odpowiedz

Monika Sierpień 8, 2013 o 10:09 pm

Patyska, ja Cię błagam, bo ktoś jeszcze pomyśli, że ja Ci płacę!;-)

Odpowiedz

Zostaw Komentarz

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: